Fram till nyligen var Johanna Pietikäinen antikvarie vid Brucebo, konstnärshemmet som Carolina Benedicks-Bruce och maken William Blair Bruce lät bygga på Själsö runt förra sekelskiftet. Anställningen må ha upphört, ändå är makarna Bruce inte ett avslutat kapitel för hennes del.

Inom kort invigs utställningen ”Relationer i Grez-sur-Loing” på Waldemars udde, där Carolina och William finns representerade med flera verk. Johanna Pietikäinen har anlitats som en av experterna i det ambitiösa utställningsprojektet, som kretsar kring konstnärskolonin Grez-sur-Loing i Frankrike. Och inte nog med det: På lördag ger hon ut den digra Brucebiografin ”Heartists”.

– Uppslaget har funnits hos mig sex år, ända sedan jag började fördjupa mig i Carolinas levnadsöde egentligen. Det blev sedermera en masteruppsats om henne och William. Men efter att jag var klar med den kände jag att detta var en historia som behövde komma ut till en bredare läsekrets, berättade Johanna Pietkäinen under en pressträff i går.

Artikelbild

Cathrin Emdén, redaktör på Fornsalens förlag, nappade genast på idén. Hon uppskattade särskilt den populärvetenskapliga ambitionen.

– Det var en uppmaning jag hade: Var inte så akademisk. Skriv fritt och som du känner, säger Cathrin Emdén.

– Du sa: Johanna, du får hitta på. Jag fick panik eftersom jag så van vid fotnoter och källhänvisningar. Det tog ett år för mig att göra mig fri från det akademiska skrivsättet. Eller, egentligen hittade jag väl en medelväg mellan det och ett ledigare och mer skönlitterärt språk. För jag hittar inte på något. Men jag har försökt att bygga scener utifrån sånt som brukar utelämnas i vetenskapliga texter: Hur saker och ting kändes, vädret och miljöbeskrivningar. Jag tror att det är viktigt för att läsaren ska komma in i tidskänslan, säger Johanna Pietikäinen.

Carolina och William träffades 1885, och kort därpå var de förlovade. När William Blair avled 1906 bosatte sig Carolina permanent på Brucebo. Under tiden på ön blev konstnären en tongivande röst i samhällsdebatten.

Du sa att det här är en historia som bör nå en bredare läsekrets. Varför?

– Till att börja med handlar det om ett konstnärspar som inte uppmärksammas så mycket i dag, men som var en del av en mycket betydelsefull krets konstnärer, med Carl Larsson, Karl Nordström och Julia Beck i spetsen. Carolina har dock halkat ur historieskrivningen. ”Heartists” är ett försök att skriva in henne och William i det sammanhanget igen. Sedan var Carolina en, för sin tid, progressiv kvinna, som tidigt engagerade sig i jämställdhetsfrågor. Även William var liberal, med den tidens mått. Han stöttade alltid Carolina i hennes konstnärskap – eller ja, han sa i alla inte emot. För en modern läsare finns att det alltså mycket att hämta i denna berättelse.

Boksläppet äger rum nu på lördag på Fornsalen. I samband med det ger Johanna Pietikäinen ett föredrag om boken och dess huvudpersoner. Om några veckor beger sig författaren dessutom till Stockholm för en bokpresentation på Waldemars udde.

Sedan då? Är detta slutet för Johanna Pietikäinens mångåriga umgänge med makarna Bruce, undrar jag.

– Vi tar kanske en liten paus nu, men jag tror att de här två personerna kommer att följa mig länge. Det finns många ingångar, och jag skulle vara beredd på att ta mig an dem akademiskt igen. Kanske blir det en avhandling någon dag.