GA har tidigare berättat om Visbybon Hady Karekas fotoprojekt där han efter sina besök i Mellanöstern belyst allvarliga problem såsom kvinnoförtryck. Under en av dessa resor, till ett flyktingläger i Jordanien, bevittnade han med egna ögon barnäktenskap. Det fick honom att vilja göra något mer.

– Jag har själv sett det och det sitter kvar i mitt huvud, säger han.

Händelsen utspelade sig i en by på landsbygden där en flicka, som enligt Hady var 13-14 år, tvingades in i ett äktenskap med en man i 60-årsåldern.

Artikelbild

| Hady Kareka har fotograferat unga flickor i Irak för att belysa problemen med barnäktenskap. Nu är hans plan att resa till flera länder, där barnäktenskap förekommer, för att forstätta sitt fotoprojekt.

– Det är äckligt. Man ser även militärer och alla möjliga som utnyttjar situationen, säger han.

Hady Kareka besökte nyligen Irak och gränsen mot Syrien och Turkiet, där det bor hundratusentals flyktingar. Flera av flickorna där riskerar att hamna i tvångsäktenskap. Anledningen är i många fall ekonomisk, deras föräldrar har inte råd att försörja dem.

– Varje dag kan det vara 37 000 flickor i världen som gifts bort. Det drabbar mest barn i fattiga områden och flyktingar, säger han.

Ämnet är känsligt att skildra och Hady Kareka fick gå försiktigt fram med sin kamera.

Artikelbild

– De här gubbarna känner sig så klart utpekade, säger han om männen som har gift sig med minderåriga.

Nu har han tagit de första bilderna till en bildserie, som med stöd av bland annat Unicef i Bagdad, ska belysa problemet med barnäktenskap. Och det är något som tonårsflickor riskerar att utsättas för oavsett vart i världen de bor.

– Problemen finns inte bara i krigsområden utan också i exempelvis USA.

Enligt den amerikanska organisationen Unchained at last som Hady Kareka fått kontakt med har drygt 200 000 minderåriga ingått äktenskap mellan år 2000 och 2015 bara i USA. Fram till förra året var det exempelvis lagligt för barn så unga som 14 år att gifta sig i delstaten New York.

– Folk tror att det bara sker i Afrika och Mellanöstern men så är det verkligen inte, konstaterar Hady Kareka.

När Hady Kareka samtalade med en flicka som gifte sig när hon var 13 år var det svårt att få henne att öppna sig och berätta om de negativa konsekvenserna. Men enligt människorättsorganisationer drabbas kvinnorna ofta av allvarliga psykiska problem.