"All work and no play makes Jack a dull boy". Alla som har sett Jack Nicholson spåra ur i "The shining" vet ju hur illa det kan gå när jobb är det enda som står på schemat. Så varför inte planera in några AW under hösten? Är du lite spontant lagd, slå till redan i afton!

VEM?

Det givna AW-sällskapet är naturligtvis kollegorna. Ett enkelt koncept där det rimligen finns många gemensamma samtalsämnen att avhandla, typ knäppa chefer, kollegornas affär på jobbet och irriterande, arbetsrelaterade problem. Kanske finns det till och med anledning att fira firmans framgång?

Artikelbild

| After work med underhållning för den som inte bara vill snacka.

Att träffas utanför arbetet kan visa på nya, förhoppningsvis lite roligare och mer sympatiska sidor hos jobbarkompisarna, som kan stärka lagandan på jobbet och göra kommande arbetsdagar lite roligare. Här ska dock ett varningens finger höjas – du kan bli varse sidor hos kollegorna som du helst aldrig skulle vilja få vetskap om. Det kan också vara bra att ha med sig för egen del – måndagen kommer snabbare än du tror.

Det andra alternativet är att köra AW med kompisarna. Ett säkrare alternativ, där både du och sällskapet vet vad ni får. Så känner du framåt fredagen att du inte längre klarar av att vara lagom social och trevlig, eller helt enkelt riskerar att spåra ur, är kompis-AW helt klart att föredra.

Ett tredje alternativ är att blanda jobbarkompisar och annat umgänge. Det kan naturligtvis bli en alldeles förtjusande mix, likt en perfekt avvägd cocktail, men – och här kommer varningsfingret upp igen, det är ett högt spel och resultatet kan lika gärna bli busgrogg.

För att få lite vägledning om du ska våga dig på en mixad AW eller inte, kan du ställa dig följande kontrollfrågor: Är dina arbetskamrater redo att möta ditt privata jag? Kommer dina polare att kunna uppföra sig? Är arbetsplatsjargongen gångbar även utanför arbetsplatsen? Kommer jobbsnacket att tråka ut dina civila vänner?

VAR?

När du väl bestämt dig för vem du ska ha AW med, gäller det att välja rätt ställe. Här finns hela skalan – från mysig fördrink på tu man hand, till skräning fatölsfylla i after ski-stil.

De flesta ställen har bra priser på både mat och dryck tidigt på kvällen, med andra ord guldläge för att käka ute till budgetpris.

Har du turen att jobba precis bredvid en sån där trevlig liten bar på hörnet, som karaktärerna i någon tv-serie brukar ha som stamhak, eller som är precis som den där baren du besökte under en resa i någon sydeuropeisk stad och sedan dess längtat tillbaka till, är valet givet.

I annat fall, välj ställe efter storlek och karaktär på sällskapet.

Är ni bara två eller tre nära kollegor eller vänner (eller helt enkelt lite för gamla för att uppskatta stök) och huvudsyftet med AW:n är att avhandla veckans/månadens skvaller mellan vinklunkarna, eller kanske inleda en jobbflirt, är typ H10:s apertivo, där det enligt den italienska modellen bjuds på goda tilltugg till vinet, en fullträff. Eller Crêperiet för lite fransk feeling.

Är ni mer ölorienterade, kanske lite skäggigare typer som (fortfarande 2018) definierar er själva genom era udda ölinköp och gärna dividerar om vem som egentligen har gjort det längsta långkoket, rekommenderas Amarillo eller Brygghuset vid torget. Där hålls även musikquizz med jämna mellanrum. Eller varför inte Bryggeriet mat & malt, på A7-området, som ju huserar i samma byggnad som Barlingbo bryggeri och således har nära till påfyllning om ni skulle var väldigt törstiga.

Är ni ett mer socialt gäng, som vill träffa nya människor och nätverka är Clarion hotel Wisbys social friday stället för er. Lagom trevligt och med rätt klientel. Eller varför inte gå på Mediabaren på Wisby strand, som återkommer tre gånger under hösten. Livesänd AW i talkshowformat med aktuella gäster. Nästan som att jobba fast med möjlighet till alkoholhaltiga drycker i glasen.

Sällskapet som hellre vill synas utan att verka bör parkera sig runt något av ställena kring Stora torget, som Bolaget, Nunnan eller Bageriet. Dessutom som upplagt för en fortsättning. För dig som redan när du stämplar ut på eftermiddagen planerar för en lång kväll, kan ett smart drag vara att gå till Munken direkt – det är ändå där din kväll kommer att sluta.

Den som tycker att det verkar tjatigt att bara sitta och sippa på en fatöl eller ett glas husets röda, eller helt enkelt oroar sig för att det inte ska finnas tillräckligt att prata om med kollegorna, kan ju låta någon annan stå för underhållningen. Joda i hamnen till exempel fortsätter under hösten att ha spelningar i samband med AW och rymmer dessutom lite större sällskap.

Vill du känna dig lite sportig (nåja) medans du sköljer ner kaloririk mat med öl, är en sportbar naturligtvis ett alternativ. O'Learys visar allehanda matcher och här finns möjlighet även för den som är på enmans-AW att hitta sällskap. Klubbhalsduk/lagtröja kan vara ett bra sätt att hitta likasinnade, men riskerar också att skapa dålig stämning, så det gäller att göra en noggrann avvägning, alternativt ta med sig ombyte.

För den som inte nöjer sig med att bli underhållen, eller vill utmana sitt AW-sällskap, finns mer aktiva alternativ. På Uncle Joe's kan du bland annat bowla eller köra lasertag. På Bistro Borgen kan du sjunga karaoke och här finns även dart, biljard med mera.

För den som vill göra något alldeles särskilt finns engångshändelser som tryffel after work under tryffelfestivalen i november.

NÄR?

En AW kan praktiskt taget börja när som helst på dagen. Själva definitionen av en AW (som inte alls är ett koncept lånat från den anglosaxiska världen, utan ett helsvenskt påhitt med engelskt namn) är ju att man går direkt från jobbet, så det förutsätter väl att åtminstone någon i sällskapet jobbat innan. Att gå hem emellan medför diskvalificering.

En AW tar däremot slut så där kring 20-21-snåret. Känner du dig osäker på när så brukar priserna i baren indikera detta.

Därifrån finns det två vägar att gå. Den ena är hem, vilket kanske är att föredra om det är en renodlad kollegial historia, om det är arbetsdag i morgon eller om du har husdjur eller familj som väntar på dig hemma och du sagt att du bara "ska ta en öl efter jobbet".

Det andra alternativet är att se AW:n som förfest inför en helkväll på stan. Är AW:n tänkt som uppvärmning kan det vara bra att enligt gammal gotländsk sed "ta det vackert" och vattenbristen till trots köra varannan vatten. Kombinerat med en stadig middag eller åtminstone en rejäl dos snacks.

För den som upptäcker att kollegorna inte alls var roligare efter ett par glas men gärna vill fortsätta kvällen, finns ett tredje alternativ: Att smita. Tacka för kvällen, låtsas att du går hem och gå istället vidare. Men tänk på att det finns en påtaglig risk att du stöter på kollegorna senare under kvällen, så se till att ha en riktigt bra ursäkt i bakfickan.

Och känner du dig helt asocial kan du ju alltid ta en kall öl hemma i soffan eller ett glas bubbel på balkongen.