På torsdag spelar Avantgardet på Grammisgalan på Annexet i Stockholm. Dessutom är de nominerade i klassen rock. I slutet av mars står de på scen på Donners Event under Döskallen.

– Det är ett fantastiskt band som är en blandning av Nationalteatern, Håkan Hellström och Ceasars Palace kan man väl säga. De är helt fantastiska live. Jag tror att de kommer att tilltala den breda publiken, för de är lite mer poprock, perfekt musik att åka med nervevade rutor på sommaren och lyssna på, säger Carl-Johan Stålhammar.

Avantgardet, från Nybro, släppte i november sin platta "Alla känner apan" producerad av Jocke Åhlund från Teddybears och Les Big Byrd.

Artikelbild

| Second Oracle beskriver sin genre som "domedagsdisco i ökenrock".

– Det har varit ett helskotta att få tag på dem, för de är så uppvaktade i och med Grammisnomineringen, så det är vi jättestolta över.

Som GA skrev i lördags är det sedan tidigare klart att Cement, Baby Grandmothers och Liktal uppträder på festivalen. Men nu är också ett femte band klart: Second Oracle.

– Det är fyra tjejer som lirar lite 70-talsrock, säger Carl-Johan Stålhammar.

Själva beskriver sig bandet dock som domedagsdisco i ökenrock. De släppte i höstas låten Seabird’s Lament som ska ingå i debutplattan som väntas nu i februari.

Hela Döskalleuppställningen är dock ännu inte fulltalig. I morgon väntas arrangörerna släppa de två sista banden som enligt Carl-Johan Stålhammar "är åt det lite hårdare hållet". Men sammantaget vill Döskallen, trots namnet, inte nischa in sig i hårdrockshörnan.

– Vi vill hitta den mer alternativa hörnan, med allt från progressiv pop till black metal. Vi vill få de här banden som är på gång. De flesta har inte slagit igenom ännu. Det såg vi redan förra året med Les Big Byrd som har blivit ett stort band, men vi var lite före där. Vi vill vara en alternativ musikfestival kan man väl säga, lite underground.