Skådespelaren och musikern Clara Strauch är uppvuxen på Gotland, men de senaste åren har hon bott i New York för att följa sin dröm om musik och teater. Under åren där har hon medverkar i en rad uppsättningar, samtidigt som hon skrivit musik – både till sig själv och andra. Och det är just för musiken hon skrev förra året till den Shakespeare-pjäs som på svenska heter Stormen som hon nu kan prisas för. Det är under New York Innovative Theatre Awards i höst som hon kan vinna pris för "Outstanding original music".

– Det är jättestort, det skulle vara helt fantastiskt att vinna.

Stormen utspelas till stor del på en ö, vilket gjort att Clara Strauch fått stor nytta av sitt gotländska arv.

Artikelbild

| Pressbild Clara Strauch.

– När jag fick det här uppdraget hade jag precis flyttat tillbaka till Gotland, så det passade väldigt bra och jag skrev egentligen allt härifrån.

Hur mycket av Gotland finns i din musik skulle du säga?

– Jättemycket. När jag kom tillbaka hit hade jag inte varit här på länge, så jag fick massor av inspiration från ön. Till musiken om de sjömän som kommer till ön i pjäsen ville jag ta in dragspel, så Patrik Silvereke och Frida Mark-Nielsen var snälla och lärde mig en del här, säger Clara Strauch.

Nästa vår fortsätter teaterkarriären för henne då den folkmusikal som hon skrivit och som tidigare satts upp i New York och Maine, nu även ska framföras i Vermont. Men framför allt har Clara Strauch sitt nya album på hjärnan: första singeln släpps 18 augusti.

– Två låtar på nya albumet är längre versioner av musiken jag skrev till Stormen, så att få bli nominerad för det här priset känns extra kul nu inför albumsläppet i november.