32-årige Patrik Jakubowski, bördig från Gotland, är kanske mest känd som basist i bandet Riddarna. Men han har också ett rätt speciellt jobb till vardags. Fram tills nu har han jobbat som akvarist på vattenmuseet Aquaria i Stockholm, där han dagligen dykt i bassänger med både hajar, pirayor, rockor och andra större vattenlevande djur. Den sista september stängde dock Aquaria sitt museum på Djurgården i Stockholm, och djuren avyttras nu till andra anläggningar. Patrik Jakubowski blev då också av med sitt jobb vid museet, men hänger inte läpp för det. För i samma veva som alltså ett akvarium stängde på Djurgården, är ett nytt på väg att slå upp portarna ett stenkast därifrån. Inne på Skansen byggs just nu Baltic Sea Science Center, som är tänkt att bli ett interaktivt kunskapscenter med fokus på den flora av fiskar och vattendjur som finns i Östersjön. Just fokuset på Östersjön är också lite av en "våt dröm" för Patrik.

– Det är sällan det byggs helt nya akvarium i den här omfattningen, så det är rätt osannolikt att den här möjligheten dök upp just nu, säger Patrik Jakubowski entusiastiskt om sitt nya jobb, och fortsätter:

– Nu ska det äntligen bli ett helt hus om bara de djur som finns i Östersjön.

Artikelbild

| Bilden visar en polyp från en art inom släktet aurelia, en av de udda saker som Patrik jobbar med.

I sitt jobb som akvarist på Aquaria tillbringade Patrik en stor del av tiden under vattnet i de stora bassängerna. Han har dagligen hängt med hajar, pirayor, muränor, rockor och andra tropiska vattenlevande djur. I jobbet matar han djuren, städar, håller bassängerna rena och gör en hel del mätningar.

– Salthalter, temperatur och pumpar är sådant man behöver hålla kolla på. Sedan handlar jobbet också om att arbeta pedagogiskt och berätta, undervisa och inspirera besökarna på museet, säger Patrik Jakubowski.

Men nu byter han alltså storväxta, tropiska och en hel del färgglada fiskar mot dem som man hittar i Östersjön – torsk, gädda, öring och andra mindre fiskar, som dessutom är vana att leva i betydligt kallare vatten än deras tropiska släktingar.

– Med fiskarna som lever i Östersjön är vattnet i bassängerna mycket kallare, så där kommer vi alltid ha torrdräkt på oss när vi dyker. Bassängerna är 4,5 meter djupa och det är mycket glas som ska rengöras, säger Patrik Jakubowski om arbetet på det nya stället Baltic Sea Science Center.

Artikelbild

| Maneter är något som Patrik kommer att jobba mer med på sin nya arbetsplats. Här en bild där han sitter med sin gitarr framför ett akvarium.

Känns det inte som att du kommer att gå från de häftiga djuren till mer "vardagsmat" i form av Östersjöfiskarna?

– Jag förstår vad du menar, och jag tror nog att det kan finnas en sådan uppfattning, att Östersjön är en mörk, färglös och tråkig miljö. Men tittar man närmare och verkligen får visa upp vad det är för djur vi har så finns det fantastiska djur, även färgmässigt.

Artikelbild

| Patrik Jakubowski, här på plats i akvariet på Aquaria.

Det finns också stora fiskar även i Norden, understryker Patrik Jakubowski.

– De största rovfiskarna vi kommer ha på museet blir torsk, gädda och öring. Numera är det inte så vanligt att torsken blir så stor men historiskt har de ju kunnat bli väldigt stora, upp till 1,8 meter långa, säger Patrik Jakubowski.

Han menar att det i svenska vatten också finns en riktig baddare som börjar bli allt vanligare.

– På västkusten brukar man kunna se brugden, en hajfisk som ibland kan bli runt 10 meter lång. En del tonfiskar börjar också komma tillbaka till våra hav och de är ju jättestora, och jättehäftiga, säger Patrik Jakubowski.

Fiskar och havet är alltså ett stort intresse för Patrik Jakubowski. Men han är också basist i bandet Riddarna, som också består av Edward Forslund och Erik Dahlström. För tillfället arbetar bandet inte på någon ny musik, men de spelar när tillfälle ges. Desto mer produktiv menar Patrik Jakubowski att han är som soloartist, under namnet Bowski Island.

– Där händer det mer. Vi medlemmar i Riddarna bor nu i varsin stad så därför är det ganska naturligt att vi inte gör jättemycket nytt just nu. Men som soloartist kommer jag snart att släppa en del ny musik, säger Patrik Jakubowski.

Uppväxten på Gotland gör att han identifierar sig mycket med havet, vilket också speglas i hans sololåtar allt mer, säger han.

– Musik och hav har blivit ett i min solomusik kan man säga, säger Patrik Jakubowski.