Ulrika Mebus flyttade till Gotland för snart 20 år sedan och har för många blivit känd för sitt arbete som byggnadsantikvarie på Gotlands museum. Projekt rörande kulturarv och hållbar turism har legat på hennes bord och för många är Ulrika Mebus en stor del av arbetet med världsarvet på Gotland. Från och med årsskiftet lämnar hon sin tjänst på Gotlands museum och börjar en ny - som avdelningschef på skansen.

– Det här blir en jättespännande ny utmaning för mig. Jag kommer att sätta mig bak i båten under det första året och lyssna in, känna av den nya organisationen och se vad just jag kan bidra med. Jag ser också fram emot att få en fin och bred samverkan där man jobbar tillsammans mellan olika avdelningar på Skansen, säger Ulrika Mebus.

Som byggnadsantikvarie har Ulrika Mebus bland annat arbetat med att ta fram olika åtgärdsplaner och tekniska beskrivningar för olika fastigheter samt vård och underhållsplaner, vilka kommer bli direkt överförbara till det nya jobbet på Skansen.

– Eftersom att jag arbetat mycket med Världsarvet här på Gotland och där handlar det om hållbar och långsiktig förvaltning med bevarandeledd utveckling så finns det flera synergier med Skansen som är ett kulturarv av dignitet, även om Skansen inte är ett världsarv så är principerna väldigt mycket desamma, menar Ulrika Mebus.

Vem som tar över efter Ulrika Mebus på Gotlans museum är ännu inte klart och heller inget som hon har någon insyn kring. Men stockholmare på heltid är inget hon kommer bli.

– Jag behåller min bas här på Gotland, som så många andra känns det som. Sen kommer det bli någon form av veckopendling till Stockholm. Jag har båda mina döttrar i Stockholm nu, så det känns som att det finns ett gott incitament att komma närmare dem, säger hon.

Den nya tjänsten på Skansen innebär bland annat ansvar för ett trettiotal medarbetare något som hon ser ödmjukt på inför.

– Att leda andra är något jag tycker är mycket spännande och kanske något jag saknat här på senaste. Att utveckla andra och även mitt eget ledarskap är något jag verkligen ser fram emot. Det är oerhört spännande att leda olika individer mot ett gemensamt mål, säger Ulrika Mebus.

Att ta farväl från Gotlands museum har inte varit helt lätt, även om hon känt att det är dags för skifte.

– Jag har varit öppen för det. Men sen har jag tänkt att, vi får se. Nu passade det väldigt bra med det här jobbet och då tog jag den chansen, säger hon.