Gotlandsrevyns "I vått och torrt", med premiär på lördagen på Rondo, innebär åter något av en nystart, nu med en tredje revygeneration. Först en nästan 20-årig epok med Roland Olsson i spetsen, sedan fjolårets med Patrick "Palten" Jonsson som frontfigur.

Och så årets, mera kollektivt drivna upplaga, även om nytillkomna regiproffset Kickan Holmberg förstås haft en tung del i slutprodukten.

Nykomlingar är för övrigt ett flertal av 2019 års medverkande revynamn. Och det märks förstås på olika sätt, inte minst premiärnervositet hos några i ensemblen. Något som dock snabbt brukar gå över. Men, grundproblemet i "I vått och torrt" är inte sceninsatserna utan texterna.

Artikelbild

| Lomhörda åldringar. Mycket är sig likt, trots omstarten.

Uppslagen är bra, 2018 var ju ett tacksamt år för gotländska revymakare om man ser till vad som hände, allt ifrån grillförbud via politiskt maktskifte till återkommande strömavbrott. Ett sådant avbrott fingeras i ett av numren och när grillförbudet är på väg att upphöra sker nedräkning som på nyårsafton. Men där de enskilda numren dock alltför ofta saknar komisk skärpa och landar i tomhet. Det blir ofta mer rörigt än roligt.

Ett problem av helt annan dignitet är ojämnheten mellan de två akterna, där den andra är överlägset starkast med majoriteten av de bästa numren. För det handlar om en rak nummerrevy även om vissa inslag och personager vandrar genom flera nummer. Om någon håller måttet för att bli en framtida återkommande revyfigur återstår att se, typetablering tar tid.

Niklas Sojde, Rune Fröling och Mari Winarve drar ett tungt figurlass, uppenbarligen gillar de att kreera kufar. Och Niklas har också som tillgång en stark sångröst. Tillsammans med Julia Westberg gör han en stark insats i "Operabrödet".

Orkestern, hundraprocentigt intakt sen i fjol med idel revymusikrävar bakom instrumenten, är det första man noterar i och med att musikerna nu placerats på höjden och blir som en del i scenbilden. Musikaliskt finns också flera höjdare bland revynumren. Julia Westbergs egenskrivna hyllningslåt "Gotland" och Fredrik Willstrands (ny i ensemblen men med tung scenvana) suveräna framförande av en låt (med text av Rune Fröling) till en av öns mindre kända socknar, tillika Fredriks hemsocken - Buttle.

Artikelbild

| Rörig presskonferens i "Politikerna".

Kostymerna är ofta genomarbetade, från de enkla till de mera speciella. Till den senare kategorin hör inte minst "visentkostymerna" som är komik bara i sig i numret "Visenterna". Som för övrigt är denna revys under bältet-inslag.

Revyn avslutas med titellåten, "I vått och torrt", med Patric Lytholms text till Katy Perry-låten "Fireworks". "Det var allt från vår revy, kanske nästa år det blir en ny", hette det bland annat. Det lät som ett löfte, att döma av den avslutande spelglädjen hos ensemblen.