Hur reagerar vi när det som inte får hända plötsligt händer? Hur förberedda är vi inför en större kris? I SVT:s nya serie "Nedsläckt land" får tittarna följa deltagarna i ett socialt experiment där de lever utifrån scenariot att elen försvunnit från hela landet på grund av en solstorm.

En av de tio deltagarna är gotlänningen Levi Bengtsson, 23, som förra året vann Helagotland.se:s prestigefulla semmelätartävling.

– Det var en kompis som anmälde mig. Onekligen tyckte de som castade att jag var en intressant kille, för jag kom med, säger han.

Artikelbild

| Programmet har premiär den 18 februari.

Tillsammans med nio andra deltagare fördes han till en gård i Halland, där de trodde att de skulle ha ett härligt semesteräventyr. Så var dock inte fallet. Vad han trodde skulle bli en härlig semester visade sig vara något helt annat, och långt mycket mer påfrestande.

– Väl där fick vi reda på att de hade ljugit för oss. Alla blev lite lätt chockade, säger Levi Bengtsson.

Ändå tog de sig an utmaningen.

– Jag såg det som en chans att få uppleva något nytt och unikt, säger han och fortsätter:

– Det var en stor lärdom. Man insåg hur otroligt liten man är på jorden och hur beroende vi är av el. Det var en ögonöppnare.

Programmet har premiär måndag 18 februari klockan 21:45 i SVT1. Alla sex delar publiceras även på SVT Play premiärdagen.

I serien medverkar även experter och forskare från bland andra MSB, Totalförsvarets forskningsanstalt, Civilförsvarsförbundet och Lunds universitet.