Gotlands musikalkompani riktar sig till ungdomar som får en möjlighet att utveckla sina färdigheter inom musikteater. Varje år brukar Musikalkompaniet sätta upp en föreställning som spelas för publik och i år var det "The Sound of Music" som spelades på Wisby strand under våren.

LÄS MER: Världskänd musikal ska spelas på Wisby strand

Sofia Ahlin Schwanbom, teaterpedagog, berättar att det blir en paus från musikalföreställning nästa år. Hon förklarar att det blir ett så kallat "basår" utan föreställning, vilket inte är första gången

Artikelbild

| 2017 sattes "Legally Blond" upp av Musikalkompaniet.

– Vi har en generationsavgång i år och väldigt många unga elever, då är det bättre att ta en paus och stanna upp och förfina våra baskunskaper istället. Det blir lättare för nya att komma in och lära sig grunderna.

Verksamheten kommer på intet sätt att ta paus. Det blir auditions och uttagningar som vanligt.

– En av fördelarna med att ha ett basår är att vi kan testa en massa olika musikaler, de nyaste och mest kända som vi inte skulle få rättigheter till. Vi kan sjunga vad vi vill eftersom vi inte tar in en stor publik. Vi kommer att ha väldigt roligt och lära oss väldigt mycket även om vi inte kommer att möta en publik i år, säger Sofia Ahlin Schwanbom.

När och vad nästa publika satsning blir är inte klart. I juni brukar planeringen för kommande år spikas.

Artikelbild

| Sofia Ahlin Schwanbom, Gotlands musikalkompani.

– Vi arbetar med ett projekt som heter "Den osynliga tråden" och tanken är att det ska bli något så småning om. Men om det blir 2020 eller 2021 vet jag inte säkert, det får ta den tid det tar när man skriver själv, säger Sofia Ahlin Schwanbom.