Priset Årets museum delas årligen ut av riksförbundet Sveriges Museer tillsammans med svenska ICOM (International Council of Museums), och ska gå till ett museum som "visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet". Bland de tre finalisterna finns i år Gotlands museum, och i juryns motivering till finalplatsen står bland annat följande: "Museet har via affärsmässig strategi fått ett stort genomslag i närområdet genom ett stort visionsarbete och nyskapande idéer om tillgängliggörandet av kulturarvet. […] Genom att arbeta brett, vara ett museum för alla och angeläget i samhället har det gett ett ökat ekonomiskt utrymme som stärkt insatserna i uppdraget som regionalt museum."

De två övriga finalisterna är Armémuseum och Prins Eugens Waldemarsudde, och priset kommer att delas ut i Södertälje stadshus i samband med Museernas vårmåte den 25 april.

Susanne Thedéen gör på onsdagen sin första arbetsdag som museichef på Gotlands museum, och hon är stolt över nomineringen.

Artikelbild

– Det går inte att tänka sig en bättre start. Att vara en av tre finalister är ett stort erkännande. Nu hoppas vi att vårt affärsmässiga agerande, våra initiativ till nya och oväntade samarbeten och vårt fokus på att skapa helhetsupplevelser för våra besökare kan leda hela vägen fram till utmärkelsen Årets museum.

Gotlands museum vann i höstas Stora turismpriset, och tilldelades då en prissumma på 100 000 kronor.