Låtskrivaren Linnea Deb, som växte upp i Lummelunda, har blivit en självklarhet i Mellosammanhang. Sedan år 2012 har hon och maken Joy Deb skrivit en drös bidrag till Melodifestivalen – bland annat Måns Zelmerlöws Eurovisionvinnare ”Hero”.

I årets Mellopremiär har paret Deb producerat fyra av sju tävlingsbidrag. Bland annat har de skrivit Nanos ”Chasing rivers”. Även han har en Gotlandskoppling, då han bodde en tid på fosterhem i Eksta som tonåring. Tiden på Gotland påverkade honom så pass starkt att han valde att spela in sin musikvideo till låten ”Perfect melody” i just Eksta.

Om tittarna hade fått bestämma hade Nano stått som vinnare i Melodifestivalen 2017 med ”Hold on”, men det satte den internationella juryn stopp för. Nu inleder den tidigare andrapristagaren årets tävling i Göteborg. Gamla Nano-fans kommer att kunna känna igen sig i ”Chasing rivers” – en låt som är kraftfull och skör på samma gång, med potential att fastna på hjärnan.

Artikelbild

| Som barn skickades Nano Omar från fosterhem till fosterhem. När han var tolv år hamnade han hos Bodil och Yngve Sedersten i Eksta.

Linnea Deb ligger även bakom Wiktorias ”Not with me”, Mohombis ”Hello” och High 15:s ”No drama”. De sistnämnda blev kända genom TV4:s ”Talang”, och siktar på en internationell karriär som popgrupp. De är deltävlingens yngsta deltagare, födda mellan 2002 och 2003, och levererar en kaxig, ungdomlig och rejäl poplåt om att undvika drama i – just det – ”No drama” med både pratsång och girl power.

Mohombi är helt grön i de här sammanhangen. ”Bumpy ride”-artisten är kanske mer känd för sina samarbeten med Pitbull men har i år beslutat sig för att ställa upp i tävlingen. Hans ”Hello” är den typ av modern poplåt som har lockat till allsång på klubbar tidigare år – det har även den här låten potential att göra.

Wiktoria har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare, båda gångerna har hon tagit sig till final men gått hem utan vinst. Hennes tredje försök är en ballad om livets svåraste och mest omsjungna ämne: kärlek. Kommer rimmande rader som ”gave you my heart, can’t believe you just tore it apart” ta henne till seger denna gång?

Förutom gotländska bidrag så kryllar årets Melodifestival även av veteraner, en av dem är Arja Saijonmaa. Senast hon var riktigt nära att vinna var 1987 med låten ”Högt över havet”.

Artikelbild

| Som bäst har Wiktoria kommit på fjärde plats i Melodifestivalen.

Hennes nya låt ”Mina fyra årstider” är det bidrag som skiljer sig mest från de andra så här långt. Ingen kan tvivla på att det är en Saijonmaalåt och den hade lika gärna kunnat släppas tio år innan Melodifestivaldebuten som nu, år 2019.