Sebastian Mügge har bokstavligen flyttat in hos Galleri Gotland. En säng står uppställd i galleriet så att han har nära till askarna med ritkol och arbetet med galleriets väggar. I tisdags började han teckna på väggarna och har hunnit halvvägs när GA tittar in.

– Jag var lite orolig när jag såg de vita väggarna, men jag ska nog bli klar i tid, säger han optimistiskt.

På golvet ligger ett hundratal teckningar. För drygt ett halvår sedan började Sebastian Mügge följa #gotland på Instagram och göra tolkningar av de bilder som lagts ut. Sedan i mars är de drygt 100 000. Nu utgör skisserna underlag för kolteckningarna på galleriväggen, som blir utställningen ”How to get more likes in God’s own country”.

Artikelbild

| Hashtag. På #gotland finns över en halv miljon bilder samlade.

– Jag gillar att jobba platsspecifikt, säger Sebastian Mügge och berättar att han tecknat på galleriväggar även i Irland och i Finland.

I utställningen i finska Rovaniemi utgick han också från Instagram.

– Där var det många bilder på tomten, och maskulina män med mycket muskler, säger han.

Det är lätt att drunkna i dagens flöde av information och bilder. Över en halv miljon bilder har kopplas till #gotland och även om de för evigt kommer att cirkulera i cyberrymden är ögonblicket när de når betraktaren kort och flyktigt. Så är det även med Sebastian Mügges utställning. Efter avslutningen den 17 december ska väggarna tvättas vita igen.

Artikelbild

| Ny plats. En byst fotograferad i en trädgård har fått ny plats på galleriets vägg.

Sebastian Mügge gillar att blanda högt och lågt. Bland bilderna på väggen finns en av en stor mage, en selfie som en gravid kvinna tagit under en ultraljudsundersökning. På samma vägg finns en glasblåsare, och några akrobater från en bild som kanske tagits under Medeltidsveckan.

– Det har också lagts ut många bilder med öl, säger Sebastian Mügge och visar en teckning med ett vikingahorn.

Artikelbild

| Arbetsmaterial. Det går ut mycket kol. En dammsugare behövs också för att suga upp allt damm.

Sebastian Mügge vet inte särskilt mycket om Instagrambildernas bakgrund, men han tycker att de ger en bild av livet på Gotland.

– Det är både offentligt och privat. Allt är intressant, säger han.

Artikelbild

| I tiden. Förr gjordes väggmålningar al fresco, tänkta att pryda sin plats i flera hundra år. Sebastian Mügge skapar konst enligt dagens tidsanda. När utställningen är över tvättas teckningarna bort.

När utställningen öppnar i dag ska väggarna vara fyllda med kolteckningar. Skisserna får ligga kvar på golvet. Det är fullt möjligt att några av galleriets besökare känner igen bilden de lagt ut på internet – och tar en ny och lägger ut. Då får bilden ett andra liv på Instagram.

Sebastian Mügge gör mer än bara kolteckningar som tvättas bort efter avslutad utställning. Han arbetar även med måleri och återvunna föremål som ibland blir stora skulpturala installationer. Sebastian Mügge är född i Bonn, Tyskland, 1981 och utbildad vid Konsthögskolan i Umeå.

Artikelbild

| Skisser. Instagrambilderna tolkas först som skisser, och sedan en gång till när de blir kolteckningar på väggen.

Utställningen pågår 25 november-17 december.