Inte mindre än fyra konstellationer gästar Munkkällaren för att fira 25-åringen i kväll. Flera av de som står på scenen har medverkat vid klubbens tillkomst. En av dem är Gunnel Mauritzson som blir en sammanhållande länk under kvällen.

– Hon kommer att sjunga med alla konstellationerna, säger Örjan Klintberg.

Gösta Lyttkens är en nestor inom gotländsk jazz, och hade ett finger med i spelet när Visby fick en egen jazzklubb. När Jazzklubben startade hade Gotlands Jazzband, där Gösta Lyttkens spelar klarinett, redan verkat i över tjugo år.

Artikelbild

| På scen. Björn Persson kommer med sitt bluesband.

Bluesgitarristen Björn Persson var också med när det hela startade, och har sedan varit en återkommande gäst på klubben. I Björns bluesband ingår Örjan Klintberg, även det en av initiativtagarna till klubben och en av de som fortfarande är med och arrangerar.

– På torsdag får bluesbandet dessutom sällskap av Ida Andersson och Linn Klintberg. Vi kommer bland annat att bjuda på en liten Jimi Hendrix-tribute. Han skulle ha fyllt 75 år i år, säger Örjan Klintberg.

En annan återkommande gäst är sångaren och gitarristen Kenna Jakobsson, oftast sedd i december då han tagit med sig den amerikanske sångboken, slagit upp kapitlet julsånger och bjudit på ”Winter wonderland”.

Till jubileet får Gunnel Mauritzson, Gösta Lyttkens, Björn Persson och Kenna Jakobsson sällskap av saxofonisten Jonas Granberg, även det en flitig gäst på Jazzklubbens scen. Och det är även övriga i Jonas band, Josef Karnebäck, Marcus Grufstedt, Magnus Thorell och Jean-Simon Maurin.

Artikelbild

| Röd tråd. Gunnel Mauritzson finns med under hela kvällen.

Jazzklubben startade hösten 1992. Alexandra Charles och Anders Gustrin hade tagit över Gutekällaren och tyckte att Visby behövde någon form av underhållning på vardagskvällar.

Kulturföreningen Roxy tillfrågades och den 24 september 1992 hölls första Jazzklubben med helt igenom lokala artister. Bandet Teachers med Janne Luthman som sångare var huvudnummer. Bandet lyckades locka upp Gösta Lyttkens på scen. Medverkade under premiärkvällen gjorde även Gunnel Mauritzson, som sjöng ackompanjerad av gitarristen Göran Lindelöw.

Artikelbild

| Eget band. Jonas Granberg leder ett av kvällens fyra band.

Efter Gutekällarens konkurs 1994 flyttade Jazzklubben till Munkkällaren, där merparten av de främsta svenska jazz- och bluesmusikerna stått på scenen under åren. Bland annat kunde stamgästerna följa hur Esbjörn Svensson Trio, EST, utvecklades från en ung lovande trio till ett etablerat band. Trots att EST med tiden fick världen och de stora arenorna som arbetsfält återkom bandet troget för att avsluta vårsäsongerna i Visby.