Eva Sjöstrand har skrivit texterna till kulturskolans nya folkmusikdrama "Borta är hemma". Hon berättar att idén till uppsättningen kom mitt under den stora flyktingkrisen 2015.

– En höstmorgon satte jag mig kapprak upp i sängen efter att ha hört en gotlänning i nyheterna påstå att så många som 800 flyktingar, nej, det kunde vi här på ön aldrig ta emot. Jag vrålade i stort sett rakt ut: "men våra föräldrar kunde ju. De tog emot många, många fler", säger hon.

Det blev grunden till det som kom att bli "Borta är hemma", som knyter an till de stora flyktingströmmarna till Gotland under andra världskriget. Historien utspelar sig just under den perioden.

Artikelbild

| Textförfattaren Eva Sjöstrand, producenten Karin Wessman Klintberg, koreografen Helena Södergren samt regissören Karin "Kickan" Holmberg.

– Det handlar om en nioårig gotländsk flicka i Botvaldevik som får en jämnårig "syster" när hennes mamma beslutar att ta emot ett krigsbarn från Finland. Samma höst kommer ytterligare en jämnårig flicka till Botvaldevik med en flyktingbåt från Estland. Kring dessa tre flickor kretsar den här berättelsen.

Föreställningen kommer att spelas för allmänheten två gånger under helgen 5-6 maj i Wisbygymnasiets aula, och sedan ytterligare två gånger inför skolklasser. Eva Sjöstrand är nöjd med vad hon sett under repetitionerna.

– Det kommer bli alldeles underbart. Ungarna är så himla duktiga, säger hon, och får medhåll av uppsättningens regissör Karin "Kickan" Holmberg.

– Jag är jättenöjd. Barnen gör såna enorma framsteg varje dag, så jag ser fram emot det här med tillförsikt, säger hon.