Arrangemanget är uppdelat på tre pass där fyra olika författare per pass möter sina gotländska läsare. Det författarna har gemensamt är att de nyligen släppt eller snart ska släppa nya böcker. I övrigt är det inte något tema eller någon genre som knyter ihop författarna, utan det finns något för alla.

– Det är en riktigt bra line-up i år, det är väldigt blandat, säger Lotta Ewall-Ericsson, ABF Gotland, en av arrangörerna av Bokens dag.

I årets uppsättning hittar vi bland andra Agneta Sjödin, Josefine Sundström, Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri och Thomas Erikson. De bjuder tillsammans med de andra författarna på tankar om hur man ska hantera dåliga chefer, berättelser om familjehemligheter, drömmar om annorlunda liv, science fiction, matrecept och en forskningsresa bland svenska språkliga uttryck.

Artikelbild

| Årets uppställning bjuder på något för alla smaker.

Några av författarna som ingår i årets program har varit med tidigare år, däribland Theodor Kallifatides, som genom åren tilldelats flera stora priser inom litteratur. I år är han aktuell med boken "Slaget om Troja", en fritt tolkad version efter Iliaden som Theodor väljer att skildra i en andra världskriget-tappning.

– En av grundtankarna är att vi har vårt öläge och att det inte så lätt att träffa författare, så därför samlar vi ihop och har haft den här satsningen i många år för att kunna erbjuda gotlänningarna att träffa angelägna och aktuella författare, säger Katarina Petersson, från Almedalsbiblioteket.

Biljetterna till Bokens dag släpptes under tisdagen och evenemanget är uppskattat. De 180 platserna brukar bli fullsatta till alla tre passen.

– Det brukar vara åtgång på biljetterna, nästan alltid tar det slut, säger Elisabeth Olofsson, från Wessman & Pettersson.