Agnes Einerstam Karis, eller Agnes Mercedes som hon kallar sig i musikaliska sammanhang, är Stocksholmsbaserad men har ända sedan barndomen spenderat mycket tid på Fårö.

– Familjen har haft ett hus där sedan jag var tre år. Gotland och framför allt Fårö har alltid funnits med i min musik och de miljöerna har påverkat mig väldigt mycket. Till det nya albumet har jag varit väldigt inspirerad av just havet.

Hennes eget musikskapande startade tidigt.

– Jag började göra låtar, sen sex års ålder vad jag kan minnas. Men då var det förstås inte tänkt som låtar utan jag improviserade fram stycken.

Från årskurs fem gick hon i Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Men efter detta var det dags för något annorlunda.

– Trots att det betydde så mycket för mig med musiken kände jag att jag ville göra något helt annat. Jag började på nycirkusgymnasium.

Men musiken tog över även där.

– Jag inspirerades till att uttrycka mig och började göra musik igen, Jag skrev låttexter och hade ett projekt med en kille som gjorde elektroniska grejer. Sen dess har jag hållit på och åkt runt och spelat jättemycket.

Sedan har Agnes Mercedes bland annat studerat komposition vid Musikhögskolan i Göteborg. Hon har successivt skapat ett eget musikaliskt universum där hon bygger sfäriska ljudlandskap med hjälp av instrument, röster och samplingar.

Den 27 mars kom hennes andra album, "Havsandemoner". Debutalbumet "Melodic Fairytales" kom 2011. Då kallade hon sin musik "Pop-up poem pop".

– Jag vet inte om det passar lika bra fortfarande. Men poem är fortfarande en central del och det finns fortfarande inslag av pop. Men det är ganska miminalistiskt, melankoliskt och akustiskt nu.

Tidigare använde hon också ett eget språk.

– Jag tycker väldigt mycket om att skriva texter men nu vill jag mer säga saker direkt. Vissa hittepåord finns kvar men jag sjunger blandat på svenska och engelska i några låtar, det blir som det blir.

Till "Havsandemoners" (titeln en typisk Agnes Mercedes-ordlek) nio låtar har hon skrivit musik och text, sjunger och spelar piano. Men hon har också haft assistans av musiker från Musikhögskolan.

Närmast blir det fler spelningar. Hon har spelat på Gotland vid några tillfällen.

– Det kommer säkert att bli fler om jag hittar arrangemang som känns passande. Konserter är bästa sättet att ta del av den här musiken.