Det är inte bara en ovanligt färgrik salong, antalet utställare är rekordstort. Så färg och form i en mängd olika uttryck hänger tätt, tätt. Det är många visuellt högljudda verk som pockar på uppmärksamhet, och rådet till besökarna är att låta utställningen ta tid.

– Man får först gå runt och se om det hoppar till vid något konstverk. Efter ett varv får man gå tillbaka och se om känslan finns kvar, säger Stina Lindholm.

Stina Lindholm ingår tillsammans med Christer Jonsson och Edvin Högdal i juryn som ska utse bästa konstverket. Under onsdagen satt de länge och försökte sortera sina intryck.

Artikelbild

| Anders Larsson får träet att dansa. Bakom hänger Bo Löfgrens ovädershav.

– Det är en salong med många röster. Man får vara lyhörd för sina spontana intryck, säger Christer Jonsson.

118 utställare medverkar i årets vårsalong. Eftersom var och en får bidra med tre verk kan man räkna med att drygt 300 verk visas. Det är nästan så att Korsbygårdens väggar inte räcker till.

För många är skapandet en meditativ process som resulterar i stilla landskap i akvarell eller olja, eller ett vilsamt stilleben fångat med kameran. Men det finns även dramatiska hav och verk som formligen exploderar i färg.

Ett fåtal verk har koppling till aktuella händelser. Men i ett rum möts man först av Närsholmens fyr i en liten akvarell, för att sedan kasta blicken på en målning föreställande Josefin Nilsson.

Artikelbild

| ”Det var en gång en spinnrock” heter Ingalill Fredlys ljusstakar. Bakom hänger Mard Saviors ”Fragment”.

– Det är otroligt roligt att arrangera vårsalongen. Den bidrar inte bara till att uppmärksamma Lärbro, utan lyfter hela landsbygden, säger Maria Larsson som är ordförande i bygdegårdsföreningen.

Det kan bli mer än ett rekord. Under onsdagen flödade vårsolen över Lärbro, och den är viktig.

Artikelbild

| Bygdegårdsföreningens ordförande Maria Larsson provar Rolands Ingemarssons konstverk, en hatt inspirerad av Jan Vermeers konstverk. Bakom hänger konstverk av Torbjörn Ronander och Sissi Iversen.

– Förra året var påsken tidig och det snöade. Då kom det 1 600 besökare. Åren då solen lyser kan det komma 3 000, berättar Maria Larsson.

Antalet besökare är viktigt för bygdegårdsföreningen. Entréavgiften har gett en grundplåt till köpet av Korsbygården. Region Gotland säljer för 400 000 kronor. Bygdegårdsföreningen har redan sagt ja, men ska göra affären gemensamt med hembygdsföreningen. Den har årsmöte nästa vecka.

Vårsalongen firar 25-årsjubileum. Firandet inleddes redan i går kväll, då årets utställare bjöds på bubbel och minglade bland konstverken i Korsbygården. Besökarna bjuds på underhållning både fredag och lördag. På fredagen underhåller gospelkören Gu’ ske lov, och på lördagen dansar Norra Gotlands folkdansgille.