Det är tredje gången i år Karin Hammar tar med trombonen till Gotland. I mars spelade hon med storbandet och Mikael Rickfors på Wisby Strand, sedan blev det ett besök i somras på Grå Gåsen i Burgsvik tillsammans med GES.

Som frilansande musiker har det även blivit turné med Björn Skifs under hösten och konsert med Orup i Globen förra veckan. Men trots flitigt inhoppande i olika konstellationer har Karin Hammar haft egna band, först tillsammans med systern Mimmi som bildade trombonduon Sliding Hammers. Efter det med Karin Hammar Quartet och sedan 2014 med Fab 4.

– Kvartetten var pianobaserad. Vi turnerade mycket i Tyskland, men det var svårt för medlemmarna att få ihop kalendrarna, berättar Karin Hammar om varför bandet upplöstes.

Artikelbild

| Karin Hammar blandar influenser från olika musikstilar när hon komponerar.

När Fab 4 bildades ersattes pianot av gitarr.

– Jag hade under många år skrivit arrangemang där gitarr ingick. Låtarna bara låg där och väntade på att få spelas, säger Karin.

Max Schultz var förste gitarristen i bandet, och medverkade även på Fab 4:s debut ”Imprints” som gavs ut 2016. Max är nu ersatt av Andreas Hourdakis, som Jazzklubbens publik känner igen som en av medlemmarna i Magnus Öström Band.

Förutom Andreas Hourdakis ingår Niklas Fernqvist, bas, och Fredrik Rundqvist, trummor, i Fab 4. Den konstellationen medverkar på senaste plattan ”Circles” som släpptes i oktober.

Artikelbild

| Karin Hammar har spelat med Visby Storband många gånger. På Jazzklubben i kväll spelar hon egna kompositioner med egna bandet Fab 4.

– Det blir mycket från den skivan på Jazzklubben, säger Karin Hammar.

”Circles” har fått många lovord av kritikerna, som beskriver skivan som en blandning av influenser från salsa, bossanova och pop. Allt fångat i Karin Hammars egna kompositioner.

Artikelbild

| I somras besökte Karin Hammar Gotland tillsammans Glennmark, Eriksson och Strömstedt.

– Jag vet inte vad allt kommer ifrån, men jag är jätteinfluerad av bland annat brasiliansk musik. Allt blandas som en gröt i huvudet. Jag ställer inte så många frågor om var det kommer ifrån, det är bara att köra på, säger hon.

Jazzklubbens höstavslutning har tidigare ofta präglats av julstämning signerad Winter Wonderland, med passande jullåtar ur den amerikanska sångboken. Karin Hammar är inte inbokad för några julspelningar den här säsongen, och tänker begränsa sitt bidrag till julmusiken till en enda spelning.

– Jag ska spela vid min dotters luciatåg på dagis.