Samtidigt som den nya kulturministern Amanda Lind (MP) blev offentliggjord på regeringens pressträff samlades filmbranschen till vårens sedvanliga presentation av de svenska filmer som får premiär.

Lind, vars föregångare Alice Bah Kuhnke förändrade filmpolitiken på djupet, kan räkna med en flitig uppvakning från branschen. På plats i Filmhuset i Stockholm var Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producenterna, med en lång önskelista till både närings- och kulturdepartementet. En viktig punkt betonade behovet av att stärka Svenska filminstitutets oberoende från kulturdepartementet, för att förhindra politisk styrning.

Dokumentärtungt

Artikelbild

| Lina Mannheimer har gjort dokumentären "Parning" om 90-talisterna och deras relationer. "Jag funderade på vad som händer med relationer när de tar plats på en ultraliberal digital marknad, där man kan träffa vem som helst när som helst".

Om den nya kulturministern får tid att gå på bio finns det som så ofta på vårkanten många dokumentärer att välja på. Två svenska excentriker får ta plats på repertoaren, operadivan Siv Wennberg (mest glamorös i lokalen) i "Sivandivan" och i "Hans Arnold – penselns häxmästare" skildras konstnären Hans Arnolds konst och liv.

Ett flertal dokumentärer bjuder också på alternativa bilder av miljöer vi mestadels är vana att se på som eländiga. Folke Rydéns "Ovan Babylon" visar nya sidor av Irak och i ett bortglömt flyktingläger i Marocko ryms oväntat humoristiska och glädjefyllda stunder i "Hamada".

Lina Mannheimer har i "Parning" valt att rikta kameran mot 90-talistgenerationen för att se hur deras relationer påverkas av den gigantiska digitala marknad där de har tillgång till allt och alla hela tiden.

De har aldrig levt utan snabbt bredband och jag insåg att jag tillhörde en av de sista generationerna som kan minnas ett före och ett efter.
Artikelbild

| "Britt-Marie var här" med Pernilla August i huvudrollen följer upp Fredrik Backman-filmatiseringen "En man som heter Ove". Pressbild.

TT: Vad hittade du som känns specifikt för 90-talisterna och deras relationer?

Vi vet inte riktigt konsekvenserna av den digitala revolutionen än, men jag märkte av att porr influerar dem och deras sexualitet. Det är spännande. Sedan finns det en massa myter också, om att den här generationen skulle vara så okänslig men det har jag inte upplevt alls. Visst, vi kan ha diskussioner där de slänger sig med avancerade porruttryck till exempel, men samtidigt prata i en timme om hur det känns att ta första steget till att fråga om man får kyssa någon.
Artikelbild

| "Eld & lågor" är en Romeo och Julia-historia som utspelar sig på nöjesfält. På bilden Albin Grenholm och Frida Gustavsson. Pressbild.

Storfilmskärlek

En av få storfilmer i vår är regiduon Måns Mårlinds och Björn Steins nya "Eld & lågor", som utspelas på två rivaliserande nöjesfält i Stockholm. Filmen bygger på en sann historia, som de föll för direkt när de fick höra den.

Artikelbild

| "Aniara" bygger på Harry Martinsons epos och utspelar sig under en ödesdiger rymdfärd. Pressbild.

Vi hade flera fantastiska luncher med barnen till de inblandade och fick höra massor av historier. Var alla sanna? Och spelade det någon roll när de var så bra? Det där kände vi att kunde göra något av, säger Björn Stein.

Filmen utspelas under 1940-talet, men som vanligt jobbar de visuellt drivna regissörerna med en förhöjd verklighet.

Vi kände ganska snabbt att om vi ska göra en film om kärlek på ett nöjesfält, då ska filmen vara som ett nöjesfält, det blir som en känslomässig berg- och dalbana, säger Måns Mårlind.