– Vi gjorde en konsert med Ö-viks Big Band för åtta år sedan, annars är storband nytt för oss, säger Magnus Rongedal.

När GA tittar in under repetitionerna på fredagseftermiddagen öser storbandet på för fullt och bröderna tar i från tårna när de framför Conchita Wursts svulstigt pampiga eurovisionsvinnande ”Rise like a phoenix”.

– Det är nästan lite Bond-tema över den låten, konstaterar Henrik Rongedal och berättar att konserten bjuder på mer Bond i form av ”Live and let die”.

Artikelbild

| Jean-Simon Maurin är tillbaka vid pianot.

Många kopplar ihop bröderna Rongedal med Melodifestivalen. Henrik och Magnus deltog, tillsammans med gotlänningarna Lennart Westberg och Johan Lyander, med ”Just a minute” 2008. Den kvartetten hade innan deltagandet spelat ihop som Off Duty, men sedan ”mellon” är det namnet Rongedal som gäller.

– Melodifestivalen är det bästa fönstret som finns för en artist som vill ha uppmärksamhet. Vi skulle gärna vilja vara med igen, men det har inte blivit av, säger Henrik.

De är fortfarande fullt sysselsatta med musiken, men lite mer i skymundan numera. Mycket är företagsevenemang eller privata tillställningar.

– Då är det ofta rock och partystämning. Det var otroligt roligt när Wisby Storband hörde av sig, säger Magnus och berättar att efter konserten i Visby väntar en ny storbandskonsert med Sandviken Big Band i början av april.

Artikelbild

| Gotlänningen Lennart Westberg har spelat ihop med bröderna Rongedal i många år. I dag förstärker han storbandet.

Bröderna fick fria händer att sätta ihop ett eget program, och har till och med fått några av sina egna låtar arrangerade för storband.

–- Våra låtar blir helt nya, de får friskt blod, och trots att vi sjungit dem så många gånger kan man tappa bort sig i texten, tillägger Henrik.

Artikelbild

| Bröderna Rongedal har försett storbandet med en mycket blandad musikalisk kompott.

Bland de egna låtarna som arrangerats för storband finns ”Just like a minute”.

– I övrigt blir det ett väldigt varierat program, med många stilar från en lång period. Vi kommer att framföra musik av Ray Charles, Chicago, Beatles, Earth Wind & Fire, Eagles och Ted Gärdestad, berättar Henrik Rongedal.

Med två gotlänningar i bandet blev det många spelningar på Gotland under åren med Off Duty.

– Vi turnerade runt på flera platser, Fårö, Bruna Dörren i Ljugarn, Visby bland annat. Vi har många bra minnen från Gotland. Det är skönt att vara tillbaka, tycker Magnus Rongedal.

Samarbetet med Lennart Westberg och Johan Lyander har fortsatt. Lennart förstärker storbandet med sin gitarr i eftermiddag, och Johan har producerat bröderna Rongedals kommande singel.

– Vi släpper en ny låt i april, säger Magnus och berättar att senast de gav ut något var en julskiva 2013.