Allting började när Moutaz Albashar var nio år och satt på en skolbuss i Syrien, på väg till en konsttävling. Läraren hade valt ut Moutaz eftersom denne tyckt att han hade talang. Men just när han drömmer om och föreställer sig hur tävlingen kommer bli, kommer rektorn som är med på bussen fram och kastar av honom. Moutaz blir sittande på vägkanten och ser bussen åka iväg.

– Jag är en väldigt känslig person, så när jag sitter där börjar jag föreställa mig att jag sitter kvar på bussen och åker mot tävlingen och målar. Och jag är fortfarande kvar på bussen i dag, allt jag gör utgår från den känslan, berättar han.

Han fortsätter att måla, och några år senare säljer Moutaz Albashar sin första tavla till ett galleri i Damaskus i Syrien. Sedan dess har han ställt ut sina verk i länder som Libanon, Turkiet, Frankrike, Belgien och Italien. Näst på tur väntar en utställning i New York, USA.

Artikelbild

| Kvinnokroppen. Målningen kallas "Jag med modell". En fembarnsmamma har varit modell.

För fyra år sedan kom han till Sverige, och nu har han sin andra utställning på Gotland. Utställningen tar plats på Galleri Gotland i Visby och vernissage är imorgon, men någon nervositet känner han inte:

– Jag är van vid det och känner mig väldigt positiv, säger Moutaz Albashar.

Inspirationen kan komma när som helst, och när den infinner sig blir den så övermäktig att han måste måla för att få den ur sig.

– Det kan komma under ett prov i skolan. Jag får en idé som känns tyngre och tyngre, och när jag väl går och målar är jag så inne i det att det känns som att jag är kär i motivet jag skapar, säger Moutaz Albashar.

Artikelbild

| Färg. Utställningen består av åtta oljemålningar och 24 krokier.

Han ställer ut 8 oljemålningar och 24 krokier. Alla målningar med motiv är verkliga personer som suttit modeller. Han berättar om motivet bakom målningen han kallar "Jag med modell":

– Hon är en fembarnsmamma, som jag tyckte var så vacker. Hennes kropp representerar för mig hur en naturlig, kvinnlig kropp faktiskt ser ut, säger Moutaz Albashar.

Artikelbild

Men det är inte motiven i sig han vill lyfta fram, utan färgerna som går som en röd tråd genom målningarna.

– Jag tar abstrakta idéer som leder till ett sökande efter färg, det är inte aktiviteten i målningarna som är det viktiga utan färgerna, säger Moutaz Albashar.

Vernissage är imorgon, lördag, klockan 12 till 16. Utställningen pågår sedan fram till och med 25 mars.