Byxorna ryker tidigt under repetitionerna i Väskinde bygdegård, men det är inte därför jag vill beskriva årets WATS-föreställning som pornografisk.

”Maka på din make” utspelar sig alltså under tidigt 1960-tal. På scenen finns kobratelefoner, sminkbord, martiniglas, blommiga tapeter, soffbord i teak och andra kuriösa artefakter från decenniet som många, fram till nyligen, helst ville glömma.

I vår retrovurmande tidsålder framstår scenbilden som ren inredningsporr.

Artikelbild

| Bror Pettersson svarar för scenbygge och ljussättning.

– Det var ju inte så svårt att hitta tidsenliga tapeter och rekvisita nu när det är så inne med 60-talet, konstaterar Eva Pettersson, som både regisserar och spelar i år.

”Maka på din make” är skriven av Ray Cooney och John Chapman. Den handlar om barnboksförläggaren Filip Marklund, som dras in i en härva av amorösa förvecklingar och otrohetsaffärer.

Varför blev det den här farsen just i år? frågar jag Eva Pettersson.

– Vi läste igenom flera stycken kom fram till att den här skulle passa dem som är med och spelar i år. Det är en riktig sängkammarfars.

Artikelbild

| Andrea Caesar och Eva Pettersson, två veteraner som syns på scen ännu en gång.

2016 firade WATS (Wäskinde amatörteatersällskap” 30 år med den musikaliska farsen ”Spanska flugan”. Flera luttrade veteraner syns i årets uppsättning, däribland Conny Narkun, Håkan Stengård och Andrea Caesar – men i ensemblen finns också två nya ansikten: Sandra Othberg och Anders Wahlund.

– Jag har varit på många av WATS föreställningar genom åren, och jag har alltid sett upp mycket till dem. Till slut tog jag mod till mig och frågade Eva om jag fick vara med – och det fick jag, säger Sandra Othberg.

Artikelbild

| Nytt ansikte i år: Anders Wahlund.

Det sägs att man bör undvika att träffa sina förebilder. Men i Sandras fall slutade mötet knappast i besvikelse.

– Det har varit hur roligt som helst, och välkomnande. Fast också svårt. Tidigare har jag mest gjort kortare nummer i andra produktioner. Nu måste jag lära mig alla repliker utantill.

Artikelbild

| Blåtiran är nära när det springs som mest i dörrarna på scenen.

Spelglädjen när sällskapet repar går inte att ta miste på. Att glömma någon replik här och där är inte hela världen.

En Valter kan plötsligt bli en Artur, en entré fördröjas när ljudeffekterna överröstar skådespelarna – och då det springs som mest i dörrarna är den närgångna fotografen från GT nära att få sig en blåtira.

Det här är ju trots allt amatörteater, och det skäms man inte ett dugg för.

”Maka på din make” har premiär 26 januari i Väskinde bygdegård.