När Barnkanalen på SVT efterlyste bidrag till årets Minimello kom fler än 12 000 bidrag in från barn i hela landet. Ett av dem har gjorts av Elvira Holmgren Wahlqvist, sju år från Roma.

I Minimello är artisterna gjorda av toarullar som målats, gjorts glammiga med tyger och skickats in av de unga tittarna.

– Alla har en toarulle hemma och alla ska få vara med och skicka in till oss. Varenda paket vi öppnat har varit fantastiskt, vilka dockor de har gjort, säger Christine Singbrant, dockspelare och koordinator för programmet.

Artikelbild

| Best Friends. Artisten Lollo till vänster i orange hår har gjorts av Elvira Holmgren Wahlqvist, sju år från Roma.

Elvira Holmgren Wahlqvists figur heter Lollo och spelar i det påhittade bandet Best Friends, tillsammans med tre inskickade toarullar från andra barn.

– Lollo har orange hår och prickig klänning i svart, rosa och grönt, säger Elvira Holmgren Wahlqvist.

Lollos låt heter MallaMalla och framförs av riktiga musiker.

– Texten är skriven av Anna-Charlotta Gunnarsson och Elisa Lindström från dansbandet Elizas sjunger, säger Christine Singbrant, och berättar hur dockor och musikaliska bidrag paras ihop medan låtarna spelas på högsta volym.

Artikelbild

| Skapare. Ylva Hällen har skapat Minimello som nu sänds för sista säsongen.

På fredag har Minimello premiär i Barnkanalen. Efter fyra deltävlingar och en andrachansen sker finalen i två omgångar, med röstning emellan. Den 22 december koras vem som vunnit Minimello.

– Vinnaren får en stor pokal och alla låtar finns sedan på Spotify. Vi har blivit nominerade till Rockbjörnen tre gånger men inte vunnit ännu, säger Christine Singbrant.

Artikelbild

| Elvira Holmgren Wahlqvist.

Elvira Holmgren Wahlqvist går i ettan i Romaskolan. Där gillar hon gympa bäst och hemma brukar hon pyssla med att klistra ihop pappersbitar och måla på dem. Hon ser fram emot premiären och att få se Lollo i tv på fredag.

– Det blir spännande. Jag ska titta tillsammans med familjen, mormor och morfar och farmor, säger hon.

Årets Minimello blir också det sista. Efter nio säsonger läggs programmet ned.

– Ylva Hällen är skapare och programledare och hon vill öppna upp för nya möjligheter, säger Christine Singbrant.

Vad som kommer att sändas nästa år i stället för Mini­mello är ännu inte klart.

– Men programmet kommer att leva vidare. Konceptet är sålt och har visats i Norge tre säsonger och två säsonger i Danmark, säger hon.