För två år sedan turnerade Svante Thuresson med ”Svante möter Beppe Wolgers”, en uppsättning som blev så uppskattad att Riksteatern i år arrangerar turnéer både under våren och hösten. På söndag är turen kommen till Rondo i Klintehamn.

– Jag tröttnar aldrig på Beppe. Det blir väldigt många föreställningar i år, vi är redan igång med vårens föreställningar och i höst blir det ytterligare ett 40-tal, säger Svante Thuresson.

För många är Beppe Wolgers (1928-1986) mest känd som en mysig sagofarbror i pyjamas, nedbäddad med sina dockor i ett tv-program. Men han var så mycket mer: konstnär, poet, underhållare och författare av sångtexter, böcker och revynummer.

Artikelbild

| Beppe Wolgers gick bort för mer än 30 år sedan, men hans texter lever vidare.

I ”Svante möter Beppe Wolgers” får Svante Thuresson tillfälle att bjuda på mer än bara sångtexter. Med Beppes egna ord berättar Svante om Beppes uppväxt och tankar om livet.

– Publiken får möta en helt annan Wolgers. Det är anekdoter, berättelser om misslyckanden, plus och minus. Samtidigt får man en fin tidskänsla om hur det var när Beppe växte upp. Det är kul att läsa hans texter, säger Svante Thuresson.

Bland Beppe Wolgers mer kända sånger finns ”Sakta vi går genom stan” som Monica Zetterlund sjöng, och ”Det gåtfulla folket” som han skrev till Olle Adolphsons musik.

– Det finns så många fina texter, men jag gillar särskilt ”Monicas vals” som Beppe skrev till Monica Zetterlund. Det är en härlig stämning i den, tycker Svante Thuresson.

Artikelbild

Det var inte bara Monica Zetterlund som fick specialskriva texter. Beppe skrev texter till var och en av medlemmarna i sånggruppen Gals and Pals, och därmed fick Svante en egen sång betitlad ”Svante Thuresson”. Den finns med på ”Jag är hip, baby” som Svante Thuresson spelade in 1995, en skiva med uteslutande sångtexter av Beppe Wolgers.

– Sången är Beppes fantasi om mig. Jag är stolt över den, och står för innehållet, säger Svante Thuresson.

För två år sedan fick Svante Thuresson utmärkelsen Lifetime Achievent av riksförbundet Svensk jazz för en livslång insats inom jazzmusiken. Det innebar dock inte någon slutpunkt på karriären. 82 år gammal turnerar han fortfarande flitigt och är hett eftertraktad av jazzklubbar runt om i landet.

– Det är svårt att lägga av när vi har så roligt som vi har, säger Svante Thuresson.

Senast Svante Thuresson besökte Jazzklubben i Visby var 2015, då i sällskap med Claes Crona på piano, Hans Backenroth på bas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor. Claes Crona och Johan Löfcrantz Ramsay är med även på Rondo, men basen trakteras den här gången av Hans Andersson.

Söndagens föreställning arrangeras av Riksteatern i samarbete med Sudrets teaterförening.