Den 14 april kommer William Spetz till Wisby Strand med sin kritikerrosade föreställning "Mormor jag vet att du är i himlen, men har du en timme?".

– Det ska bli så himla kul. Jag är så himla glad att jag ska få komma till Visby, jag har pushat för att de ska lägga turnén här, berättar han och fortsätter:

– Jag har varit på Gotland två gånger och älskat det. Det är lite som Italien fast kallare, som en studentrabatts-variant.

Artikelbild

Föreställningen, som hade premiär hösten 2016, har spelats 43 gånger och setts av över 23 000 personer. Eftersom Sverige inte tycks få nog av den 22-årige Umeåsonen har William Spetz nu begett sig ut på sin andra turnévända efter ett års uppehåll.

– Det är så sjukt att jag ska få åka till en ö och spela. Det känns som att det går från att vara en Sverigeturné till en världsturné nu när jag får korsa havet, skämtar han.

I föreställningen får publiken följa med William Spetz under hans sista kväll med sin mormor Ulla. För henne berättar han om en uppväxt med pushiga gympalärare, flörtkriser och ilandskamper. Men framför allt får publiken lära känna kvinnan som gav honom allt, innan hon dog lungsjuk i hans famn den 6 januari 2015.

– Samma dag som mormor dog skrev jag i min dagbok att "mormor, jag måste göra något för dig, jag måste visa världen vad du betydde för mig". Jag visste dock inte hur, om jag skulle göra en tatuering eller vad jag nu skulle göra. Men ett halvår senare gick det upp för mig att jag skulle göra en föreställning, säger han.

Är det inte jobbigt att göra föreställningen, med tanke på hur mycket din mormor betydde för dig?

– Nej, det är mer läkande. Det blir som att vi jobbar ihop, hon är med mig i min vardag. Det är viktigt att få minnas.

William Spetz är inte rädd för att prata om det jobbiga och obekväma.

– Jag brinner för igenkännelse, att andra kan relatera. Man känner ofta att man är helt ensam om vissa tankar och problem, och sedan öppnar man käften och inser att vi känt eller upplevt samma sak.

Trots allvaret är det inte någon mörk föreställning, poängterar William Spetz.

– Det finns sorg, men framförallt humor. För det är sådan mormor var. Det mörka har ingen chans mot det ljusa.

Sommaren 2017 gjorde William Spetz ett uppmärksammat sommarprat i Sveriges radio. Med humor och brinnande allvar berättade han om sig själv genom att berätta om mormor Ulla.

– Föreställningen och sommarpratet är som systrar. Det blir ingen repris för de som hört sommarpratet, det är två ganska olika berättelser. Föreställningen är väldigt mycket allt möjligt och sommarpratet handlade mest om mormor, säger William Spetz.

Vem som helst, stor som liten, glad som ledsen, kan gå på föreställningen.

– Jag trodde att bara folk i min ålder skulle komma och kolla, men i vissa städer har det varit mer äldre i publiken. Alla kommer ju ihåg hur det var att växa upp, säger William Spetz och fortsätter:

– Ta med någon du tycker väldigt mycket om.