Efter månader av kris och flera veckor av vad som beskrivits som en ”låst situation” inom Svenska Akademien har man nu valt in två nya ledamöter: Juristen Eric M Runesson och författaren Jila Mossaed.

Runesson efterträder Lotta Lotass på stol 1 och Mossaed tar plats på stol 15, efter Kerstin Ekman. De kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

– Vi har länge haft det önskemålet som nummer ett att välja in en jurist, och det ska inte vara vilken jurist som helst utan en av hög kompetens, säger Anders Olsson till TT.

Artikelbild

| Anders Olsson.

Han framhåller också Mossaeds produktion som ”fantastiskt fin”.

– Det glädjer oss kolossalt mycket att hon blir en del av Akademien.

Enligt Olsson tackade de nya ledamöterna ja direkt med stor glädje.

– Det är de första frågorna vi har ställt och de svarade ja, ett riktigt rungande ja, säger han.

Invalen är godkända av kung Carl Gustaf, som är Akademiens högste beskyddare.

”Invalet av två nya ledamöter är positivt. Det är min förhoppning att Svenska Akademien därigenom ges möjlighet att fortsätta återuppbygga förtroendet för institutionen och att Akademien nu kan fortsätta sitt viktiga arbete”, säger kungen i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande oklart om Akademien tagit något beslut om Katarina Frostensons framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen och har anklagats för jäv i beslut som rör kulturprofilen och dennes förening. (TT)