Statens fastighetsverk tar över förvaltningen av ett 70-tal kulturfastigheter i Sverige. Bland dem ingår ett flertal av Gotlands kyrkoruiner, så som S:t Olofs ruin, S:t Drottens ruin, S:t Klemens ruin samt Visborgs slott. Överföringen från Riksantikvarieämbetet till Statens fastighetsverk innebär att det även fortsatt är svenska staten som äger fastigheterna.
– Skillnaden blir att förvaltningen av fastigheterna nu är vårt ansvar. Det är vi som ska se till att byggnaderna är i bra skick och är tillgängliga som besöksmål. Det mål som Statens fastighetsverk har är att bevara, bruka och utveckla fastigheterna så att de blir betydelsefulla för människor att ta del av, säger karin Gold Cox, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.
Hur kommer det sig att ni tar över förvaltandet av fastigheterna?
– Det här har varit en lång diskussion mellan verken. Riksantikvarieämbetet har som uppgift att utveckla och samverka med myndigheter som jobbar med kulturmiljö i hela landet, medan det ligger i vårt uppdrag att förvalta kulturfastigheter. Därför är den här överföringen en naturlig utveckling.
Bland de kulturfastigheter i Sverige som Statens fastighetsverk nu tar över från Riksantikvarieämbetet finns Uppsala högar, Birka på Björkö samt Kronobergs slottsruin.