Allt började med ett evenemangtips om "söndagsjam" i oktober förra året. På andra sidan årsskiftet har initiativtagaren Torun Franzén nu slagit sig ihop med Torsten Kvarnsmyr och Stefan Magnusson. Vid tre tillfällen har trion träffats för att bara spela lite musik tillsammans.

– Det är väldigt roligt. Jag vill inte fokusera på spelningar, även om våra jamkvällar säkert kommer att resultera i ett eller annat gig. Jag vill existera i musiken tillsammans med andra sköna musikanter, säger Torun Franzén.

Först fika och sedan musik, det är tågordningen för musikanternas jamkvällar. Och ordet söndagsjam är ett kännetecken för själva känslan snarare än dagen de träffas för att spela på.

Artikelbild

– Vi kallar det söndagsjam för att det är den känslan vi söker. Dagen är mindre viktig, det viktiga är att det ska kännas fritt, som det kan kännas på en söndag, säger Torun Franzén och skrattar.

Stefan Magnusson är till vardags slagverkare och baslärare på Kulturskolan.

– När man undervisar blir det inte musik på det här sättet. Det här är en friare form, och ganska vitt skilt från min vardag.

Hittills har de hunnit träffas tre gånger. Och för varje gång kommer de varandra lite närmare rent musikaliskt.

Artikelbild

| Torsten Kvarnsmyr är en av jammarna.

– Det går sakta men säkert. Det tar lite tid innan man lär känna varandra.

Vid något tillfälle har de varit fyra, ibland bara tre. Egentligen var tanken att hålla jam-kvällarna öppna för vem som helst att kunna vara med.

Artikelbild

| Initiativtagaren Torun Franzén.

– Musiken hamnade på en hög nivå redan från början och nu är det kanske lite svårt för vem som helst att vara med. Det bara blev så, från början var det tänkt att vi skulle försöka hålla det så öppet som möjligt, säger Torun Franzén.

Torsten Kvarnsmyr stämmer in:

– Med den här konstellationen får det inte bli för amatörmässigt. Det måste kännas att det ger någonting till vår grupp, och gruppdynamiken är väldigt viktig i musiken.

Torun Franzén håller med, och betonar samtidigt vikten av en bra sammanhållning.

– Vi har blivit som en liten grupp, och det är viktigt att man passar in i den.

Men om du söker efter känslan av söndag, har erfarenhet av att spela i grupp och vill leva dig in i musiken finns det ändå en chans.

– Det finns ju inga direkta inträdeskrav. Vi söker med ljus och lykta efter ett ackordinstrument, gärna en pianist, säger Torun Franzén och fortsätter:

– Möjligheten att få vara med och jamma med oss är verkligen inte stängd. Man får gärna höra av sig, för det här är musik när den är som allra roligast.

simon.nilsson@gotlandsmedia.se