Den gotländska singer-songwritern Clara Strauch släppte i augusti sin singel "Weeds" och i oktober singeln "Tempest". I december kommer nästa singel "Islands", och hennes första fullängdsskiva "Persephone" kommer den 26 januari.

– Jag inspireras av folkmusik och indie, kanske lite pop med, berättar Clara Strauch.

Den nya skivan är inspelad i Brooklyn, New York, och hon började med den för nästan exakt ett år sedan.

Artikelbild

| Clara Strauch spelar både piano och gitarr.

– Det är pirrigt att släppa albumet. Jag vill att musiken ska nå ut till så många som möjligt, men jag känner mig glad över att bara ha gjort den, säger hon.

Clara Strauch är uppvuxen på Gotland och flyttade tillbaka till ön i mars, efter omkring sju år i USA. Hennes pappa kommer från USA, och de senaste åren har hon bott i New York och arbetat på sitt album, studerat skådespeleri, och satt upp den egna folkmusikalen "Wayward Home" .

– Det är mitt andra hem, delar av min familj och mina vänner är där. När man är uppväxt på Gotland blir det svårt med storstadsnivån efter ett tag, det är så högt tempo. Jag kände att jag behövde lugnet, naturen och närheten till havet. Men det finns för- och nackdelar med båda ställena, säger Clara Strauch.

Den kommande singeln "Islands" handlar just om att åka fram och tillbaka mellan olika öar, både fysiskt och själsligt. Hon berättar att hon tidigt började med musiken, och att skriva egna låtar.

Artikelbild

| Till våren ska Clara Strauch tillbaka till USA för att sätta upp folkmusikalen "Wayward Home" igen.

– När jag var yngre var låttexterna som en slags dagbok. Jag kan fortfarande vara privat i mina texter, men använder mig gärna av liknelser i stället, säger Clara Strauch.

På Gotland har hon tidigare varit aktuell i bland annat Musikalkompaniet och på Romateatern, där hon både skådespelat och skrivit musiken till 2015 års uppsättning "Fåfängt Frieri". Hennes nästa spelning är i morgon på Länsteatern under Gotland Pride. För Clara Strauch går musiken och skådespeleriet hand i hand.

– I musiken har man jättestor hjälp av teatern. Jag kommer att vilja fortsätta göra både och, men musiken är enklare att hålla på med eftersom jag gör det själv, berättar hon.

Drömmen är att kunna leva på musiken och skådespeleriet, och att få åka på turné och nå ut till en stor publik, säger Clara Strauch.

– Min stora dröm är att jag genom min musik hoppas få folk att känna sig mindre ensamma, det har musiken gjort för mig i alla fall.