Enligt tidningen Horisont, som granskar Bergmancenter i sitt senaste nummer, har ansökta pengar till verksamheten frysts efter misstankar om att tidigare bidrag har använts på fel sätt.

Gotlands Tidningar skriver i dag att "nu avslöjar Horisont att det finns ekonomiska frågetecken kring Bergmancentret. Allmänna Arvsfonden har valt att frysa två utbetalningar till verksamheten, på sammanlagt 700 000 kronor."

LÄS MER: Frysta bidrag till Bergmancenter

Men i ett mejl till Helagotland.se säger Bergmancentrets ordförande Kerstin Brunnberg att det inte var Allmänna Arvsfonden som tog beslutet om att frysa pengarna:

"Det var mitt förslag i möte med Arvsfonden att fortsatta utbetalningar skulle frysas. Jag beslöt i augusti att Bergmancenter inte skulle lyfta några bidrag från Arvsfonden innan Bergmancenter gått vidare med användningen av 2017 års bidrag. Det förslaget ställde sig Arvsfonden bakom. Vad som sen hänt är att vi efter en redovisning har fått de planerade ytterligare bidragen från Arvsfonden för 2017.

Bergmancenter har också fått positiv återkoppling från Arvsfonden för hur projektet genomförts."

Kerstin Brunnberg skriver vidare:

"För 2016 har 15 000 kronor av totalt drygt en miljon, 1.014710 kronor återbetalats sen projektledaren uppmärksammats på att de 15.000 kronorna använts till två andra projekt inom Bergmancenters verksamhet. Det handlade om ett arvode till en musiker under Fårönatta och en annonsutformning för Bergmancenter som bokförts fel och därmed felanvänts.

Det var väldigt bra att det upptäcktes och kunde rättas till tack vare grävande journalistik.

För 2017 har självfallet har Arvsfondsprojektet inte belastas med mer kostnader än det ska – men jag ville ändå göra halt i de fortsatta utbetalningarna för att vi skulle kunna diskutera den fortsatta utformningen av Arvsfondsprojekten under 2017 för barn och unga."

Kerstin Brunnberg säger alltså att inga pengar längre är frysta:

"Vi kunde rekvirera ytterligare bidrag och de pengarna har Bergmancenter också fått häromdagen."

LÄS MER: Grundare vill se ny styrelse för Bergmancenter