Fram till nyligen var antikvarien Johanna Pietikäinen året runt-anställd av Brucebostiftelsen, som äger fastigheten och sköter såväl stipendie- som museiverksamheten där.

Tack vare heltidstjänsten har allmänheten haft gott om tillfällen att besöka Brucebo – konstnärshemmet som paret Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce lät bygga runt förra sekelskiftet – även under lågsäsongen.

Men nu tycks det alltså bli ändring på det, för i dagarna upphörde Johanna Pietikäinens tjänst.

– Från början anställdes hon som projektanställd för att färdigställa vår inventering av stiftelsens konst. Det har varit ett väldigt tidskrävande arbete. Nu börjar det närma sig sitt slut och vi har helt enkelt inte arbetsuppgifter åt en året runt-anställd – och vi har heller inte råd med en sådan, förklarar Lars Andersson, skattmästare och vice ordförande för Brucebostiftelsen.

Vad innebär detta för verksamheten vid Brucebo?

– Att ha någon på plats hela tiden har så klart medfört en rad bonuseffekter. Fastän det egentligen inte ingått i hennes arbetsuppgifter så har Johanna skött tillsynen. Om larmet gått till exempel – då har ju hon fixat det bara. Nu blir det vi i stiftelsen som får göra utryckningarna.

Dessutom kommer man med allra största sannolikhet att dra ned på antalet guidade turer, enligt Lars Andersson.

– Vi har haft visningar varje fredag hela året – det kommer vi nog inte kunna fortsätta med. Nu har visserligen inte guidningarna under lågsäsongen blivit någon kioskvältare... Men under sommaren kommer vi fortsätta ungefär som tidigare med säsongsanställd personal.

Ni har inte råd säger du. Är ekonomin i stiftelsen stabil?

– Jo, det är den. Men det omfattande renoveringsarbetet de senaste åren – det kunde inte vänta – har så klart tärt på våra tillgångar. Därför måste vi satsa på vår kärnverksamhet: stipendietverksamheten. Där agerar vi helt i enlighet med Carolina Benedicks-Bruces testamente.

Nedskärningen var oundviklig, menar alltså Lars Andersson, som ändå beklagar att det gick som det gick.

– I den bästa av världar skulle vi haft kvar Johanna. Hon har verkligen gjort ett toppenjobb under den här tiden. Att det skulle sluta så här känns tråkigt – där talar jag för hela stiftelsen, säger han.