I torsdags i förra veckan kom 15 pallar med ungefär 5 ton böcker till bokhandeln Wessman och Pettersson i Visby. Bokrean är en viktig dag på året, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv, berättar bokhandlare Roland Salemark.

– Bokrean står för ungefär 10 procent av vår omsättning, men december är fortfarande vår viktigaste månad, säger han.

Årets bokrea är förlagd en vecka senare än vanligt, så att lönen ska ha hunnit in på kontot.

Artikelbild

| Fackböcker. Lisa Törnell hittade bland annat en bok om Gustavsberg och några trädgårdsböcker.

– Det här är som det sista stora jippot i butik vi har i Sverige. Förr var mellandagsrean större, det fanns en skorea någon gång i januari och även en möbelrea. Bokrean är bara en gång per år, säger Roland Salemark.

Han berättar att de under hans första år på Wessman och Pettersson hade nattöppet och bokrean startade vid tolvslaget.

– Vi hade korvgubbe utanför och det var riktigt roligt. Men det får räcka att öppna vid 07, säger Roland Salemark.

Vilka böcker vill du tipsa om på årets rea?

Artikelbild

| Boktips. Roland Salemark tipsar om boken "Gotländska växter" av Magnus Martinsson.

– Vi har en som heter "Gotländska växter" (av Magnus Martinsson) där alla växter som finns på ön presenteras. Sådana böcker görs i princip inte längre så det är lite kul. På kokboksområdet är det mycket fokus på vegetariskt och grönt, snarare än olika dieter, säger Roland Salemark.

Lisa Törnell gör premiär på bokrean i Visby eftersom hon nyligen flyttat hit, men det är långt ifrån första gången hon besöker en bokrea.

Artikelbild

| Tradition. Fredrik Emdén handlar alla böcker på bokrean i fysiska butiker.

– Allt ligger uppdukat, som en godisbutik fast med böcker, säger Lisa Törnell.

Hon berättar att hon är nöjd med utbudet.

Artikelbild

| Mat. Bokhandlaren Roland Salemark visar upp några av kokböckerna på årets rea. Det är mycket fokus på vegetariskt och grönt.

– Det är en mycket bra bredd. Det blir en del trädgårdsböcker till min man och jag själv gillar form och design, berättar Lisa Törnell, och visar en bok hon plockat på sig om Gustavsbergs historia.

Fredrik Emdén är ännu en av dem som återvänder till bokrean år efter år. Och han kom förberedd då han gjorde ett besök på bokhandeln dagen innan för att kika på årets utbud.

– Jag älskar böcker och tycker att det är en mysig tradition. Det är härligt att vara här bland andra bokälskare, säger han.

Han är dock inte helt nöjd med årets utbud, men en biografi och en roman har han hittat. Men att komplettera med böcker från näthandeln blir det inte tal om.

– Jag har bestämt mig för att inte handla på nätet, vi behöver en bokhandel i Visby och jag tycker att det är viktigt att stötta den, säger Fredrik Emdén.