Gabriel Jonsson från Västerhejde är en av tolv amatörkockar som gått vidare i tv-succén Sveriges mästerkock. I juryn sitter Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Gabriel Jonsson gillar att tävla men i början var det väldigt nervöst, både att bli bedömd och att vara med i tv.

– Det är åtta kameror som filmar och när det var audition var jag livrädd. Jag tänkte att om det ska vara så här jobbigt då skiter jag i det. Men efter ett tag släppte det, då var det inte lika nervöst längre, säger han.

Gabriel Jonsson jobbar inom byggbranschen men har alltid haft ett stort intresse för mat.

Artikelbild

| Under inspelningen av Sveriges mästerkock har Gabriel Jonsson snappat upp en del användbara kunskaper inom matlagning, för han är ju trots allt amatörkock, vilket han är noga med att påpeka.”I programmet lärde jag mig vad man balanserar maten med och att man som hemmakock kryddar alldeles för lite. Det är bara att ösa på”, säger han.

– Mamma har berättat att jag hellre tittade på matlagningsprogram än på barnprogram när jag var liten, säger han.

Nu jobbar han som byggkonsult men intresset för mat lever vidare och planen är att han så småningom ska kunna försörja sig på matlagning.

Han drömmer om en egen restaurang men först vill han öppna en matstudio på Gotland.

– Det ska vara en lokal som rymmer max 20–40 personer och där man antingen kan laga mat tillsammans med mig eller bara komma och äta middag. Det ska vara avslappnat och lyxigt, säger han.

Artikelbild

Nyligen har han även startat youtube-kanalen ”Ett gott land” där han bjuder in deltagare från bland annat programmet Sveriges mästerkock för att laga mat. Tanken är att mötena ska spelas in i den kommande matstudion och att filmerna sedan ska läggas ut på youtube-kanalen.

– Drömmen är att ha studion i en gammal lada. Det ska bara vara ett öppet kök och ett stort långbord, säger han.

Artikelbild

| I köket hemma hos Gabriel Jonsson finns det mesta som kan behövas.

Han driver kanalen tillsammans med barndomsvännen Marcus Szabo.

– Vi möts en helg i månaden och spelar in fem-sex avsnitt, sedan lägger vi ut ett avsnitt per vecka. Det kommer att vara olika program, exempelvis om hur man gör en rödvinssås eller hur man brygger sitt kaffe bäst. Jag har även en idé om att man åker ut till olika producenter, säger han.

Artikelbild

| Årets 12 finalister i tv-programmet Sveriges mästerkock.

Gabriel Jonsson bor tillsammans med sin sambo Olivia Rålin och labradoren Britta i ett precis nybyggt hus i Västerhejde.

– Vi fick tillträde i november och flyttade hit innan jul, säger han.

Artikelbild

| Det krävs lite tålamod och en hel del vispande för att laga Gabriel Jonssons lyxiga äggröra.

Köksfönstret är stort och vetter ut mot åkrarna.

– När vi var här och tittade var hela fältet fullt av blommande vallmo, säger han.

Artikelbild

På väggarna hänger konst och huset är stilfullt inrett.

– Både Olivia och jag är konstintresserade. Min svärfar är konsthandlare och konstmäklare och Olivas morfar var konstnär. Jag gillar inredning men det är Olivia som får till allt så att det blir så bra, säger Gabriel Jonsson.

Artikelbild

I framtiden drömmer de om att bygga ett eget hus.

– Det blir ett klassiskt hus i gotländsK stil, fast i trä, säger han.

Artikelbild

Gabriel Jonsson är 31 år och uppvuxen på en gård i Eskilstuna. Där har han bott fram till för 1,5 år sedan då han och Olivia flyttade till Gotland.

Ingen av dem har egentligen någon koppling till Gotland men de blev förälskade i ön under en semester.

Artikelbild

– Vi var här för sex år sedan och trivdes så bra. Varenda gång vi åkte härifrån så ville vi tillbaka. Det är något magiskt med Gotland. Jag gillar arkitektur och det är som en dröm att gå i Visby innanför murarna och titta på hus, säger han.

Han har alltid gillat att jaga, något han fortsatt med på Gotland.

Artikelbild

I ett av avsnitten i Sveriges mästerkock lagade han rådjurssadel av ett rådjur som han skjutit i Etelhemstrakten.

Här jagar han förutom rådjur även rabbis och en del räv. Det senaste dock inte för att äta.

Artikelbild

– Jag lagar ganska mycket vilt. Många är rädda för att misslyckas med vilt men man behöver inte vara rädd bara man införskaffar en bra termometer.

Köttet ska, enligt honom, värmas till 52 eller max 55 grader.

Artikelbild

– Då behöver man inte oroa sig, då är det medium rare.

Det var Gabriel Jonsson som anmälde sig själv till Sveriges mästerkock.

Artikelbild

– Jag sökte redan förra året och skulle till audition, men det var inte riktigt läge då. Så därför sökte jag till den här säsongen också, säger han.

I ansökan fick han berätta om sig själv, skicka in en bild, sedan komma på intervju och till audition och efter det till slutaudition. Även om det till en början var jobbigt under inspelningen med alla kameror så menar han att det är viktigt att våga släppa loss lite.

Artikelbild

– Man måste tänka på att det också är ett tv-program. Du kan inte bara sitta och vara helt tyst. Visst, man kan vara nervös men du måste bjuda på dig själv, säger han.