Ytterligare en del av det gotländska kulturarvet kommer nu att bli tillgängligt för gotlänningar och turister. Ryska kyrkan har länge legat välbevarad i källaren där restaurangen Eden nu huserar på Stora torget, men från och med efter jul kommer Gotlands Museum att anordna guidade turer bland ruinerna. Länsstyrelsen gav museet i uppdrag för drygt tre år sedan att göra en utställning i de gamla ruinerna, och efter ett år av förberedelser visade under torsdagen projektledaren Lars Kruthof upp ruinen och gravarna för media.

– Det känns jättespännande och jag är jätteglad att vi har möjlighet att göra det här. Det gör det lite extra spännande att det ligger i en källare, som en hemlig underjordisk värld, säger Lars Kruthof.

Det är bara grundmurarna av den gamla kyrkan som finns kvar i dag. Den tros ha byggts i slutet av 1100-talet och förstördes i en brand på 1400-talet. 1971 gjordes en arkeologisk utgrävning på platsen, och nu kommer alltså allmänheten att kunna besöka en av få ruiner i Visby som ingen tidigare sett.

Artikelbild

– Vi har redan märkt av ett intresse, och jag tror att det här kan bli populärt både hos gotlänningar och turister, säger Lars Kruthof.

Är det lite extra aktuellt med Ryska kyrkan i och med dagens politiska situation i just Ryssland?

– Jag tycker att det finns en aktualitet på flera sätt med den här utställningen. I dag finns tyvärr inte så stor öppenhet för andra kulturer, men med den här utställningen kan vi visa att det fanns en öppenhet här på Gotland redan under 1100-talet.