Beskedet kom på söndagskvällen.

– Bibi var en stor skådespelare och en fantastisk humanist, säger Christina Olofson till GP.

Bibi Andersson hade en lång karriär och spelade in i ett 90-tal filmer och TV-produktioner i Sverige och i Hollywood i USA. Mest känd är hon kanske för sina många samarbeten med regissören Ingmar Bergman på teatern och ett antal prisbelönta filmer.

Artikelbild

| Skådespelaren Bibi Andersson, regisören Ingmar Bergman och skådespelaren Liv Ullmann på en presskonferens 1965.

Hennes första filmhuvudroll i en av Ingmar Bergmans filmer var 1966, som Alma i "Persona", för vilken hon belönades med en Guldbagge. Filmens utomhusscener spelades in på Gotland och den betecknas som en av hennes allra främsta insatser.

Efter "Persona" följde en internationell karriär, då Bibi Andersson arbetade med regissörer som John Huston och Robert Altman, men den mest kända internationella film hon har medverkat i var danska Oscarsbelönade "Babettes gästabud". Hon arbetade också med med regissörer/aktörer som Mai Zetterling, Vilgot Sjöman, Kjell Grede, och Erland Josephson.

På 2000-talet fick karriären ny guldkant då hon Guldbaggebelönades för birollerna i "Det blir aldrig som man har tänkt sig", "Elina – som om jag inte fanns" och "Arn: Tempelriddaren".

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en massiv stroke och vårdades efter det permanent på ett sjukhem i Stockholm.

Artikelbild

| Bibi Andersson i en scen ur Ingmar Bergmans mästerverk "Det sjunde inseglet", tillsammans med Nils Poppe.

Bibi Andersson blev 83 år.