För Albin Alvtegen är nämligen son till författarinnan Karin Alvtegen, vars böcker säljs i ett trettiotal länder och filmatiseras för den brittiska publiken. När nu mor och son fortsatt på sin samskrivande karriär som barn/ungdomsförfattare, blir förstås frågan oundviklig:

Hur är det att arbeta med sin förälder?

– Man kan tro att det är tjafsigt, men vi jobbar väldigt bra ihop. Vi hade haft en period innan vi började skriva tillsammans som var jobbig, men när man arbetar ihop tar man varandra på allvar och det blev mycket bättre. Ju mer jag skriver, desto mer tacksam är jag över att arbeta med en så bra författare, säger Albin Alvtegen.

Artikelbild

Den produktiva duon har släppt en bok om året sedan 2016 och har en väl inarbetad arbetsrutin.

– Vi hjälps åt att bolla idéer och skriver ett synopsis där vi spikar början, slutet och lösa punkter för vad som ska hända i boken. Jag skriver på och när ett kapitel är klart skickar jag det till Karin. Hon är ju mycket mer erfaren, går igenom texten och ger förslag på ändringar. Så skickar vi den mellan oss tills båda är nöjda, säger han.

Vad är den största utmaningen med att skriva för barn/ungdom?

– Vi funderade på hur man sätter innehållet - hur läskigt ska det vara, hur avancerat ska språket vara? Men min erfarenhet är att det får vara läskigt, barn klarar mer än vad man tror. Som barn tyckte jag själv att det var de läskiga delarna som var de bästa i en bok.

Han konstaterar på frågan var berättarlusten kommer ifrån, att de är en släkt där berättande är en stor del av livet. Så naturligt att Albin Alvtegen inte funderat på varför han skriver, men friheten i att fantisera spelar in.

Albin är uppvuxen i Stockholm men sedan sex år bor han i Visby och varvar skrivandet med jobb som personlig assistent. Fantasy är en genre han läst det mesta i och har ingen särskild författarförebild.

– Det finns en frihet i det man skriver om i fantasy, så länge man följer de regler man själv ställt upp för historien.

Nomineringen för Årets barndeckare säger att boken ska ha bidragit till att utveckla genren, och öka barns intresse för böcker och läsning.

Hur känns det att uppmärksammas för ert skrivande?

– Det är väldigt kul, jag har många idéer och uppskattar andra dem är det motiverande att fortsätta, säger han.