Tidigare år har artister som Marie Bergman, Jamie Meyer, Dan Reed, Micke Rickfors och Gotlandsbandet Sons of Bourbon uppträtt. Bland årets artister finns Louise Hoffsten, Kitto, Markus Rill och gotländska Vera Kebbe.

På Almedalsgården, mittemot Almedalsbiblioteket, ges intima spelningar med avskalade arrangemang. Ett unikt konsertmaraton både för publik och artister.

– Det har varit vår intention från början, att erbjuda en festival med genuin musik som når riktigt på djupet. Jag är glad över att fler och fler dras till det avskalade, det äkta, säger Annika Fehling, musiker och initiativtagare till Visbyfestivalen.

Visbyfestivalen pågår under fem dagar, där de första två dagarna vigs åt så kallade ”co-writing-days”, dit den som har ett brinnande intresse för att skriva låtar kan anmäla sig. Anmälda låtskrivare paras ihop med etablerade musiker, tillsammans ska de under två dagar komponera ny musik.

– Det är en fantastisk chans både för artister, etablerade som oetablerade, och publik att ta del av någonting viktigt - att skapa musik kan vara revolutionerande, både för individen och för samhället. Det är sällan som tid ges till att arbeta tillsammans på det här sättet, säger Annika Fehling.

Lördagen den 19 augusti mellan klockan 11 och 23 avlöser artisterna varandra i ett gediget konsertprogram med stor variation av musikgenrer. Under lördagen presenteras även de nykomponerade låtarna på scenen på Almedalsgården.

– Vi har en fantastisk artistuppsättning. Jag är särskilt glad över att hemvändarna Vera Kebbe och Kristoffer Sundberg medverkar. Och att min vän och kollega Louise Hoffsten kommer såklart. Dessutom medverkar många musiker som jag är väldigt spänd på att få höra.

Visbyfestivalen strävar efter att hålla balansen i könsuppdelningen av kvinnliga och manliga artister till hälften var.

– Det tycker jag är jätteviktigt. Särskilt då de flesta festivaler inte alls har det som målsättning, då vill vi föregå med gott exempel, säger Annika Fehling.

Tre olika typer av biljetter finns att välja mellan. Festivaldagens heldagspass, guldbiljett – då du får tillgång till festivalens alla dagar inklusive co-writing-days, söndagens workshops och grillmiddag med spelningar på Scandic hotell under fredagskvällen. Du kan även köpa en biljett till en limousinekonsert, vilket är nytt för i år.

– Under en limokonsert sitter du mitt emot en hemlig artist som spelar en privatkonsert för dig och ditt sällskap, en unik upplevelse för alla som älskar musik!