Sedan en tid tillbaka så söker Gotlands museum en museibonde till kulturreservatet och museigården Norrbys i Väte. Norrbys är Gotlands enda kulturreservat och har en bevarad gårdsmiljö från 1930-1950-talet med autenstiska byggnader med tillhörande damm och kvarn. Enligt Annelie Adolfsson, museigårdsansvarig, ska museibonden främst sköta om utomhusmiljön på gården. Det är även viktigt att personen som anställs inte är för "modern".

– Eftersom Norrbys är ett kulturreservat arbetar vi efter en av länsstyrelsen beslutad skötselplan och har regleringar att förhålla oss till. Det kan låta strikt men det är viktigt att gården speglar den tid den ska visa, 1930-50-tal, och att vi inte börjar göra saker man inte gjorde under den tidseran, säger hon.

Några av kraven för att kunna bli museibonde är att man har vana av djur, då det sommartid finns grisar, höns, lamm och kaniner på gården. Det är även en fördel att ha erfarenhet av trädgårds- och skogsarbete samt ett intresse för gotländsk historia. Det är även ett plus att kunna hantera en motorsåg.

Artikelbild

– Stormen Elfrida rev ner en del träd, vilket blir bondens arbetsuppgift att rensa upp. Motorsågskörkort är meriterande, men är det rätt person utan sådant så får det bli en motorsågsutbildning helt enkelt.

Kommer museibonden att bära tidstypiska kläder?

– Det är profilkläder som gäller för bonden, bekväma arbetskläder med Gotlands Museums logga på. Men visst, gärna med en snygg tidsenlig kepa och hängslen!