För många är Susanne Alfvengren kanske mest känd för hitlåtarna ”När vi rör varann” och för duetten tillsammans med Mikael Rickfors, ”Som stormen river öppet hav” som var ledmotiv till 1980-tals filmen ”En film om kärlek” med, bland andra, Sven Wollter och Linn Stokke.

Trots att Susanne Alfvengren uppträtt sedan hon var nio år, gett ut nära ett tiotal plattor och varit verksam som professionell artist sedan cirka 30 år tillbaka så har hon inte gjort speciellt många spelningar på Gotland den senaste tiden. Sist hon var här var i samband med en julkonsert för drygt ett halvår sedan, då tillsammans med flera andra artister, men nu ges chansen att lyssna enbart på henne.

– Jo, på senare år har det varit lite glest med spelningar på Gotland, så nu ska det bli jättekul att ge flera på raken!

Artikelbild

| Susanne Alfvengren.

Totalt sex spelningar blir det med start på Bläse kalkbruk den 21 augusti och som avslutning på Slite teater den 26 augusti. Däremellan blir det uppträdanden i Vamlingbo, på Fårö, i Klintehamn och i Visby. Miniturnén ingår i konceptet Gotland art week.

– Det blir konserter med en blandning av gamla och lite nyare låtar samt en del från andra artister, berättar Susanne Alfvengren.

Hon tycker det är minst lika viktigt vad som sägs mellan låtarna och att det finns ett budskap i konsertprogrammet.

– Det gör att jag upplever att publiken kopplar av under mina konserter, folk har sagt till mig att det är lite som en meditation. Jag bjuder på humor, värme och lite vemod, säger Susanne på sin klingande gotländska.

För trots att Susanne Alfvengren sedan 23 år tillbaka bor med sin familj i Roslagen så finns den gotländska dialekten tveklöst kvar.

När Susanne Alfvengren uppträder gör hon det ensam med sin gitarr. På frågan om det inte är lite läskigt, att spela utan ackompanjerande musikkollegor, svarar hon lugnt och tryggt:

– Nej, jag har gjort det i så många år och det skapar en väldig koncentration. Det gör att det blir en nerv i konserten!

När man intervjuar Susanne Alfvengren så får man en känsla av att liv och närvaro, nerv och helhet är viktiga ledord för henne.

– Musiken och mellanpratet är det som limmar ihop en konsert till en helhet. Det ena leder till det andra och för mig är det viktigt att det finns en tanke och en röd tråd genom mina spelningar!

Eva HC Nyström/Gotland just nu