När lördagen summerades hade lite över 220 personer prickats av i dörren, runt 500 personer uppskattas ha besökt Wiscon. Det hölls turnering i kortspelet Magic och en hel del annat – och det var både vuxna och barn på plats i Solbergaskolan.
I ett rum längst bort från ingången hölls turneringen i ett av de mer invecklade spelen – Warhammer 40 000. Det handlar om ett figurspel som kom redan på 1980-talet, men som överlevt alla trender i spelbranschen och frodas i dag.
Medan de flesta moderna brädspel skapas för att alla ska ha samma chans och få en trevlig stund tillsammans, så har företaget bakom Warhammer gått i helt omvänd riktning: Det handlar om ett skoningslöst rymdkrig där allt handlar om att vinna eller, ja – så dör modellerna som det lagts ner otaliga timmar på att bygga och måla och du förlorar.
– Jag har spelat på Skuggspel två gånger i veckan i över ett år, så jag har ett litet övertag mot de andra här, säger Peter Ericson.
Spelet är komplicerat och för att bli riktigt bra på det, så krävs koll på alla regler, undantag från regler och en förmåga att hantera väldigt mycket siffror. Spelaren väljer en fraktion, ett lag, och samlar sen ihop en armé av figurer som hör dit.
Lite sannolikhetslära, bra förmåga att prioritera och koll på egna och potentiella motståndares styrkor krävs för att bli riktigt bra på spelet – vilket Peter Ericson gjort, till motståndarnas frustration.
Han har valt fraktionen Tau, en av många rymdcivilisationer som går att spela. I turneringens avgörande match ska han möta Dan Thomsen, som tar sina "tyranids" till bordet – i Dans fall handlar det om klassiska rymdmonster i stil med dem i filmen Aliens.
– Det här går inget vidare. Jag får nog kämpa för att ha någon figur alls kvar på bordet när det här är klart, suckar Dan.
De första matcherna spelades redan vid 11-tiden på förmiddagen. När klockan passerar 20-strecket är många rejält trötta i huvudet. För att kunna vinna en turnering krävs att hålla koll på närmast osannolikt många detaljer. Regeldiskussioner kan få spelet att likna en huvudförhandling i tingsrätten, men det hör till god ton att inte gå för långt.
Sen är det förstås förlorarnas privilegium att klaga över motståndarens lag. Ett figurspelslag som satts ihop med alltför stor list och gjorts "oslagbart" kan dömas ut som "ostig", en försvenskning av engelskans "cheezy".
Peter besegrar Dans hord av rymdmonster med sin Tau-armé i den avgörande matchen.
– Det var den där som vann, säger Dan och pekar på en av Peters figurer.
Och Peter ler i mjugg.
– Jag har bara en bra grej med i mitt lag. Jag har listor som är mycket mer "cheezy", säger Peter.
Siffrorna 12–5 vittnar om en bred segermarginal, de räcker också för att Peter Ericson ska ta hem totalsegern i sammandraget.
De två kombattanterna skakar hand och garvar åt det hela. Att ägna ett halvt dygn åt att flytta rymdarméer i plats på olika spelbord kräver trots allt ett stort mått av självdistans.