Ingalill Fredly är en av 15 kvinnor som driver Kvinnfolki i Visby. Där finns bland annat hennes fåglar tillverkade i papier maché.
Att sätta fokus på överkonsumtionen är en aktiv ståndpunkt. Den globala fågeldöden berör henne djupt, uppvuxen på Lofoten som hon är.
Där levde familjen i symbios med naturen, plockade ejderdun och såg till att hålla fågelholkarna inflyttningsklara om våren.
Hon minns hur berguven hoade bland fjällen, minns snösparvarna som mellanlandade för en bit mat under flygturen mot Svalbard.
– Men redan då, som barn, minns jag hur bestånden minskade, säger hon.
Hennes fåglar är tillverkade av återvunnet tidningspapper. Det rivs sönder, läggs i blöt och kokas.
Sedan blandas det med hemkokt lim med vetemjöl i basen, mer stadga åstadkoms med potatismjöl eller kalk i konstnärsbrygden.
– Folk kommer hit med gamla dagstidningar och även annat som betraktas som värdelöst. I morse stod det en kasse med plastburkar, berättar hon.
Hon är efterkrigsbarn, Ingalill. Mat fanns på bordet hemma i Nordnorge men sparsamheten var en dygd, det gällde att ge saker och ting en andra andning.
Det tankesättet har hon tagit med sig ut i livet, återvinning är hennes referens.
Fåglar är, tycker hon, en god symbol för klimatförändringarna.
– Globalt pågår ett massutdöende av fågelarter vilket i sin tur hotar ekosystemet. Underrubriken på min lilla utställning är ”Vart tar alla fåglar vägen?”, berättar hon.
Fåglarna finns att se månaden ut i Kvinnfolkis foajé, där hänger också målningar av Carina Norefalk, motiv från Käleksstigen i Visby.
Den dag den här intervjun görs har den stora glaciärkollapsen i Himalaya blivit känd. Enligt de första rapporterna har över 100 människor omkommit, sedan glaciären störtat ner i en damm och orsakat översvämningar.
Ingalill Fredly skakar på huvudet.
– Det är nästan för obegripligt för att riktigt ta in! Det är ju det här forskare varnat för i många år, varför lyssnar inte mänskligheten?
Desto mer aktuellt, därför, att sätta fokus just på vår klimatpåverkande överkonsumtion.
Hon visar ett täcke, tillverkat av 16 par utslitna jeans:
– Det här gjorde jag i någon slags protest. Det går åt vansinniga mängder vatten att tillverka jeans, säger hon.
Hon hoppas kunna inspirera andra att ta efter,