"Normalt vardagsprat på gutamål"

Buldardagen – en dag då man ska prata gutamål – hålls på lördag för nionde gången. I år har dagen även nått fastlandet.

Foto: Tommy Söderlund

VARDAGSSNACK2018-01-26 15:30

Det var 2010 som Buldardagen för första gången arrangerades på flera olika platser runt om på Gotland. Då hölls evenemanget på nio olika platser och i år har evenemanget växt till 13 platser. Tommy Wahlgren, ordförande i Gutamålsgillet, säger att det är en dag som många efterlyst och att det är en dag som behövs för att bevara gutamålet i vardagen.

– Dagen behövs eftersom vi normalt har Gutamålsgillets olika arrangemang med en bestämd agenda. Men för ett antal år sedan kom det fram önskemål om en dag där man kunde prata om vad som helst, säger Tommy Wahlgren.

Buldardagen hålls nu på lördag, 27 januari, och det är ett evenemang som normalt lockar ett hundratal personer. Alla är välkomna – oavsett om man vill prata på gutamål eller bara komma dit för att lyssna.

– Det ska vara normalt vardagsprat på gutamål. Det här är en sådan dag som man bara träffas och pratar på, säger Tommy Wahlgren.

Han säger att medelåldern i Gutamålsgillet ligger kvar runt 70 år.

– I nästan alla kulturföreningar blir medlemmarna äldre. Vi har inte direkt ungdomar kanske, men det är många personer mellan 40 till 60 år som börjat intressera sig för gutamålet. Så det har blivit en viss tillströmning där och vi hoppas att det fortsätter på det viset, säger Tommy Wahlgren.

I år har evenemanget även nått fastlandet och nu kommer Buldardagen att arrangeras på Världskulturmuseet i Göteborg.

Schema för Buldardagen lördagen 27/1

Här kan du "buldra" mellan 14-16: Ardre Bygdegård, biblioteket i Burgsvik, skolgården i Fröjel, Före detta Wallins café i Katthammarsvik, gamla skolan i Lau, Gamble bodi i Sanda, församlingshemmet i Sproge, Gunilla Hultgren i Stenkyrka, Gråbo seniorboende i Visby, Märthas café i Visby.

Här får du "buldra" mellan 16-18: Bergmancenter på Fårö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!