Kammarmusik för demokrati och vänskap

Årets kammarmusikfestival i Vamlingbo kyrka gick i demokratins och vänskapens tecken. Konstnärliga ledaren Riikka Repo gillar att arrangera tematiskt.

Erik Wahlgren, Henrik Naimark Meyers, Riikka Repo och Julia Crowell i Vamlingbo kyrka.

Erik Wahlgren, Henrik Naimark Meyers, Riikka Repo och Julia Crowell i Vamlingbo kyrka.

Foto: Lasse Linusson

Vamlingbo2021-07-19 09:49

Vamlingbo kammarmusikfestival, med publik, återuppstod i helgen efter pandemisommaren 2020, med två konserter i Vamlingbo kyrka under söndagen och ett barn- och familjeevenemang på lördagen.

– Jag är så himla glad, säger Riikka Repo, konstnärlig ledare.

Vamlingbofestivalen är tillfället då hon kommer till Gotland. Annars turnerar hon med Chamber music orchestra of Europe. Nyss spelade de in samtliga Beethovens symfonier till kommande CD-utgåvor. Det kändes i stråkarmen:

– Som efter att hugga ved, säger Riikka Repo.

Hon är ny som konstnärlig ledare för festivalen, men veteran som musiker på sin viola under festivalerna som hållits alltsedan 2007. Hon har tagit över stafettpinnen efter cellisten Erik Wahlgren. Nu musicerade de som duo i två stycken för viola och cello av Rebecca Clarke. Det fanns en tanke bakom det. Clarkes komposition; "Lullaby and Grotesque" skrevs till en av denna brittisk-amerikanska tonsättares goda vänner, kollegan May Mukle. Riikka Repo ville demonstrera sin vänskap:

– Det är tack vare Erik som jag är här. Och han är en av mina favoritmänniskor, säger hon.

Konsertens andra tema var demokrati och där har Riikka Repo inga svårigheter med att lansera musik av W A Mozart som en naturlig del i sammanhanget, med hänvisning till karaktärer och intriger i dennes operor. En flöjtkvartett i D-dur av Mozart inledde konserten, med Henrik Naimark Meyers, violin och Julia Crowell, flöjt, tillsammans med Riika Repo, viola och Erik Wahlgren, cello.

– Hans andra sats är den vackraste musik för flöjt som jag vet, avslöjade Julia Crowell för publiken.

Demokrati-temat kom att bli tydligare. Först genom en trio av den tjeckiske tonsättaren Gideon Klein som skrevs i koncentrationslägret Terezin 1944, samma år som han efter flera år som lägerfånge hos nazisterna dog under oklara omständigheter. Stycket, berättade Henrik Naimark Meyers, blev det allra sista som Klein komponerade.

Konserten avslutades med en kvartett i D-moll av Elfrida Andrée, föregångskvinna från Gotland i många avseenden; organist som första kvinna och aktiv förespråkare för kvinnlig rösträtt. Stycket, med uruppförande på Kvinnoutställningen i Köpenhamn 1895, skrevs för stråkar, men Riikka Repo förklarade att Elfrida André själv menade att det passade bra för flöjt. Så även i detta nummer medverkade Julia Crowell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!