Mattor som inte håller sig på mattan

”Vilka mattor!” heter utställningen som i dag har vernissage på Langska huset. Ett urval som visar att en matta kan användas till mer än att vara någonting mjukt att gå på.

Bloom. Tuftad matta i ull och lin av Karin Kloth. Finns bland annat på regeringskansliet.

Bloom. Tuftad matta i ull och lin av Karin Kloth. Finns bland annat på regeringskansliet.

Foto: Per Leino

Utställning (GA)2017-10-28 11:00

Några mattor finns i varje hem och merparten används förstås som underlag på ett golv. Men på den mattutställning som nu visas på Langska huset i Gotlands konstförenings arrangemang klargörs med all tydlighet att mattor kan vara mer än så och också innehålla betydligt mer material och detaljer än i standardvarianterna.

Här, frånsett i huvuduställningsrummet finns mattorna även i ett initlliggande rum samt innanför entrén, visas mattor i olika tekniker, mönster och material. Vissa mattor är rena konstverk avsedda att hänga på en vägg, så även den rent fotfientliga ”Fakirens dröm” där täta rader av pärlspikar omöjliggör ett behagligt beträdande. En del är avsedda för hemmabruk, andra i större format för offentliga miljöer.

Bakom de 30-talet utställda mattorna står trion Karin Kloth, Uuve Snidare och Eila Burvall. Deras mattor hänger blandade.

– Bättre en snygg utställning än varsitt hörn, menar Uuve Snidare.

Hon blev tillfrågad av Konstföreningen och frågade i sin tur de andra så att det blev en lyckad kombination av måleriska mattor och konsthantverk. Själv började Uuve Snidare på allvar väva igen när hon blev pensionär och skapandet sker i emellanåt meditativa former.

– Nu kan jag väva så mycket jag vill. Men jag har hållit på med ryor hela mitt liv.

Ryamattor var omåttligt populära i Sverige under 1960/70-tal men har åter kommit i bruk de senaste åren. Men då i lite andra varianter än förr.

– Nu upptäckte jag att det inte fanns några ryagarner längre men kom på att använda tygtrasor. Det är som att måla, en knut blir lite mattare och en lite blankare så det får den måleriska effekten.

En matta kan innehålla 40-50 ollika kulörer. Nyansrikedomen visar inte minst hennes vallmomotiv, i entrén, i en mångfald röda nyanser. Där märker man de olika material som ingår först vid ett närstudium och där plast fungerar närmast som ett trompe l´oeil-material som på håll mest påminner om siden.

Sina mönster får Uuve Snidare inspiration till bland annat i naturen och vid resor, senast till Lofoten. Då kan hon fotografera intressanta mönster hon stöter på och sedan åter hemma omvandla till mattkonst vid vävstolen. De färdiga ryorna placeras oftast som väggprydnader, så som de används i Finland.

Utställningen har vernissage i dag klockan 13.00 och pågår till den 12 november.

Utställartrion

Uuve Snidare, Stockholm och Bläse. Textilkonstnär utbildad på Konstfackskolan i Stockholm. Verkade 1964-1968 i Tunisien och Algeriet där hon ledde och utvecklade utbildning i traditionell mattvävning av ryamattstyp för unga kvinnor. Har också verkat som inrednings- och textiljournalist och givit ut 13 böcker.

Karin Kloth, Othem och Visby. Har gått högre specialkurs i vävning och textildesignutbildning på Högskolan i Borås. Har undervisat i formgivning på Textila hantverksprogrammet på Folkhögskolan i Hemse. Driver sedan 1996 företaget Eldblå.

Eila Burvall, Alskog. Började sticka som sexåring och har arbetat med textilier i hela sitt liv. Har gått vävutbildning på S:t Eriks folkhögskola. 1980 flyttade hon till det gamla mejeriet i Alskog där hon formger och väver mattor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!