Restaureringen av Vall kyrka har dragit ut på tiden och en av orsakerna är de speciella fynd som gjorts i valvet och på tornets södra vägg.
– Det här är unikt för Gotland, med det romerska formspråket på målningar, säger Marleen Kolmodin, konservator.
Hon pekar mot valvet och visar valvstrålarna som möts i de gråa och röda målningarna föreställande djur, som björnar och lejon, en sjöjungfru och drake. En tolkning är att motivet visar kampen mellan det onda och det goda.
– Det här känns som att det är himmelriket, säger hon och visar målningens cirkelformade mitt.
Även om det finns kyrkor på Gotland där äldre målningar har hittats, så är det här den första i romersk stil. Stilen syns annars på stenskulpturer i de medeltida kyrkorna.
– Det finns även på dopfuntar, men alltså inte som måleri, säger Marleen Kolmodin.
Två lager puts har knackats bort från det tidigare vitmålade valvet. Målningen har troligtvis målats över någon gång under 1600- eller 1700-talet.
– Då skrubbade man oftast aktivt bort det så det gör det ännu roligare att få fram ett sådant här måleri, säger Pär Malmros, antikvarie på Gotlands museum.
– Man blir helt lycklig, säger Marleen Kolmodin om ögonblicket då hon och kollegorna förstod att den vita putsen dolde ett komplett 1200-tals måleri.
Planen är att Vall kyrka ska återöppna i januari och återinvigas månaden därpå.
– Vi hoppas att det ska komma många fler busslaster med turister som vill titta på den, säger Kurt Lind som är kyrkorådsordförande i pastoratet, och får medhåll av kyrkoherde Monika May:
– Det är klart att det är en stolthet för bygden med en sådan här skatt som Vall kyrka är.