Projektet "Bakom grönskan" som invigs i dag tar besökarna med sig på en lekfull och fantasieggande tur genom gotländsk natur längs Kärleksstigen och Galgberget i norra Visby.
– När jag springer i skogen tittar jag alltid efter de rödvita skärmarna. Då tänkte jag att tänk om man kunde hitta något annat, bara för att överraska, säger Gunnel Fransson.
Hon är aktiv orienterare i Visborgs OK och konstintresserad. I orienteringsklubben finns också konstkonsulent Armin Scholler och idén föddes hos dem att göra någonting nyskapande.
Bland 170 konstnärer från Sverige, men också från Tyskland, Spanien och Danmark, valdes slutligen tio ut att på varsin plats längs en två och en halv kilometer lång bana skapa sina verk.
Enligt Armin Scholler är skillnaden mindre än man kan tro mellan konst och orientering.
– Jag upplever frihet och det lockar fram mina tankar, så är det när jag orienterar också, säger han.
Vi tränger oss fram genom en djungel av växtlighet nedanför berget. Konstnären Monika Gora från Malmö har placerat ett lågt träd i gjutjärn under en enorm ask.
– Den här utställningen är så lekfull och man gör någonting annat än vad man brukar, säger hon och förklarar att hon också är landskapsarkitekt och att hon älskar träd.
Elin Strand Ruin är konstnär och arkitekt i Stockholm och har tidigare bland annat stickat en miljonprogramslägenhet i skala 1:1.
– Det tog elva veckor, säger hon och visar sitt senaste verk uppspänt mellan träden.
Med kilometervis plastfilm lindade hon i våras in 20 träd som hon fotograferade. Andras ilskna reaktioner fullbordade verket, plasten revs bort och nu finns bilderna utställda på samma plats för att påminna om den enorma miljöförstöringen i världen.
– Vi måste fundera över hur mycket plast vi använder, säger Elin Strand Ruin.
Ovanför klintkanten vakar Jessica Lundebergs flicka målad på järn över ett hav av blommande ramslök nedanför branten. Ett stycke därifrån har Valeria Montti Colque skapat livets träd med fåglar och moln av längtan och drömmar. Att själv ta sig fram genom naturen för att hitta verken skapar en enorm upptäckarglädje och att samtida konstnärers verk göms i skogen, kombinerat med orienteringskartor, är någonting unikt. Svenska orienteringsförbundet följer projektet och Armin Scholler tror att konceptet kan spridas.
– Jag hoppas att man när konsten gömmer sig kan känna sig fri i tanken, säger han och försvinner in i grönskan.