Visbys krögare rustar för sommar. Redan nu har många byggt upp sina uteserveringar för säsongen. Restaurang Bolaget välkomnade de första utegästerna efter lunch i fredags. Det blev fullt direkt.
– Man får bjuda till, säger Henke Fredmark om valet av strandsandaler, brokig skjorta och självklart ett par glassiga solglasögon precis som de flesta av gästerna.
En liten bit längre bort på torget njuter Mikaela Areco och väninnan Maria Lundström på restaurang Plazas uteservering av vårvärmen med varsitt glas öl.
– Jag älskar Visby och jag åker hit varannan månad. Det finns fantastiska krogar, säger Mikaela Areco och håller inte för uteslutet att kärleken till Gotland gör att hon så småningom flyttar hit.
Men vad väljer gästerna på uteserveringarna att ha i glasen? Donners brasserie satsar på egenkomponerade drinkar.
– Vi sätter vår egen touche på stället, om folk gillar dem finns det bara ett ställe att gå till, säger Jonatan Eriksson.
Han avslöjar att det är restaurangchefen Robin Olsson som tar fram de nya drinkarna, och att en ny sommardrink bestående av whisky, rosmarin och citron är på gång. Men de rosa dropparna i glasen är ännu storsäljare.
– Jag tror att rosé lever fortfarande, den är svårslagen, säger Jonatan Eriksson och berättar att uteserveringen snart är färdig, för att öppna i slutet av maj.
På Donners brasserie dubblas därmed antalet sittande gäster, precis som på Gamla Masters.
– Uteserveringen är en viktig inkomstkälla. Jag tror att det fortsätter med varianter på gin och tonic, på lyxigare gin och med olika tillbehör, säger Emelie Forslund om hur hon tror att dryckestrenden ser ut i sommar.
Nästa vecka öppnar Vasilis Kanellos uteserveringen på Nunnan, men hans andra ställe Bageriet har redan gäster sittande utomhus.
– När första solen skiner kommer alla ut som sniglar efter regnet, säger han.
Vasilis menar att han ser ett mönster, där kvinnor gärna väljer cava eller prosecco, och turister som vill prova gotländska ölsorter.
– Mojito är en klassiker, det är inget som slår den, säger han och spår sommarens etta på drinklistan.
Men trenden med alkoholsvaga, eller helt alkoholfria, drinkar kommer starkt. Aperol är en bittersöt aperitif som skapades 1919 av bröderna Barbieri i norra Italien. Den är huvudingrediens i den alkoholsvaga drinken Aperol Spritz, den orangea törstsläckaren som snabbt blivit inte bara Italiens populäraste drink utan också erövrat resten av världen.
– Det är en smittsam drink, folk pekar utan att veta hur den smakar, säger Johan Strömberg på restaurang Bolaget.
Färskpressad vinjuice från gårdar i Sydeuropa, pressad på samma druvor som vinerna, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon, är alternativ som allt fler vill ha. Johan Strömberg berättar att branschen också jobbar för att ta fram en alkoholfri sprit, som gör det möjligt att blanda drinkar som går att köra bil på. Även öl med ingen eller låg alkoholstyrka efterfrågas av uteserveringarnas gäster.
– Vi flirtar med Gotlands bryggeri för att de ska släppa sin folköl även på fat, säger Johan Strömberg och uppskattar att ungefär 70 procent av den öl som säljs är gotländsk.
Han menar att dialogen med Region Gotland har blivit allt bättre, när det gäller uteserveringarna. Bolaget hyr 160 kvadratmeter på Stora torget och där ryms ett par hundra personer samtidigt i sommar.
– Så här års känner man 75 procent av alla gäster. Det är supermysigt och det känns som att man är på en stor spontanfest, även för oss som jobbar, säger Johan Strömberg.