Hyllat dockhem gör gästspel på Gotland

I slutet av nästa vecka spelar Scenkonst Sörmland sin bejublade uppsättning av Ibsens "Ett dockhem" på länsteatern.

Föreställningen spelades ursprungligen i Teaterladan vid Nynäs slott. Nu kommer den till länsteatern.

Föreställningen spelades ursprungligen i Teaterladan vid Nynäs slott. Nu kommer den till länsteatern.

Foto: Markus Gårder/pressbild

Teater2019-09-27 15:42

När scenkonst Sörmlands Ibsen-uppsättning hade premiär i Nyköping i början av sommaren stämde kritikerna upp i en unison lovsång. En av landets tyngsta teaterskribenter, Svenska Dagbladets Lars Ring, konstaterade till exempel följande:

"Scenkonst Sörmland spelar ”Ett dockhem” med en ung, entusiastisk grupp aktörer. Resultatet är en lika regn- som stilsäker uppsättning av en 140 år gammal tragedi som ännu är aktuell."

Henrik Ibsen skrev "Ett dockhem" 1879. Pjäsen om Nora och hennes uppror mot samhällets kvävande kvinnonorm blev en skandal på den tiden, men ses numera som ett av den västerländska scenkonstens främsta stycken, därtill ett feministiskt pionjärverk. I huvudrollen anno 2019 syns Siham Shurafa, snart aktuell i SVT-serien  ”Allt jag inte minns”.        

– Det har varit jätteintressant att titta på en omtalad kvinnoroll. Jag har helt lagt åt sidan kvinnans frigörelse. För det blir platt och är orättvist mot Nora, hon är inte bara en kvinna som slår sig fri. Hon är djup, smart och en överlevare, sa Siham Shurafa till Eskilstuna-Kuriren inför premiären.

Föreställningen är regisserad av  Maria Weisby, och frånsett Siham Shurafa medverkar Ingela Schale Berghagen, Jeff Lindström, Anders Jacob och Ruben Lopez. Den sistnämnda var på Gotland så sent som i februari, då han och Frida Liljeberg framförde "All My Dreams Come Ture" i Solbergaskolans aula. 

"Ett dockhem" spelas 4 och 5 oktober på länsteaterns scen i Visby.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om