De ska få sommarnätterna att le i Roma

Ingmar Bergmans ”Sommarnattens leende” blir för första gången teater. Romateatern hoppas locka publiken till kungsgården med en gotländsk regissör och samarbete med Dramaten.

Foto: Henrik Radhe

Teater2018-06-27 13:00

En gotländsk sommarklassiker har i kväll sin premiär. Men årets föreställning bjuder inte på William Shakespeare, Romateatern uppmärksammar istället att det i sommar är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes.

– Det är en gotländsk och en global angelägenhet som det känns roligt för oss att vara med och fira, säger konstnärlige ledaren Stefan Marling.

I årets uppsättning finns också andra nyheter. För första gången samarbetar teatern med Dramaten, Ingmar Bergmans hemmascen. Sommarens uppsättning spelas också i Vitabergsparken i Stockholm, den 23 och 24 augusti under Bergmanfestivalen. Och för första gången har Romateatern i år en gotländsk regissör.

– Jag tackade ja direkt när jag blev tillfrågad, säger Hugo Hansén, bördig ifrån Burgsvik.

När han hörde att det är klassikern ”Sommarnattens leende”, som påstås ha gett Woody Allen inspiration till alla hans filmer, som skulle sättas upp, visste han inte hur den skulle passa som teater. Han var tvungen att se om filmen.

– Den är som gjord för utomhusteater. Den passar i miljön och det gifter sig enormt bra, säger Hugo Hansén och sveper med armen över det grånade scengolvet, de Gotlandsblå dörrarna och ruinens maffiga kalkstensfasader.

Vid millennieskiftet lämnade Hugo Hansén sin doktorandtjänst i företagsekonomi på Uppsala universitet, för att helhjärtat satsa på en karriär som teaterregissör. Efter tre års utbildning på Dramatiska institutet blev han 2007 handplockad som regissör till Stockholms stadsteater. När Hugo nu tar sig an ”Sommarnattens leende” på Romateatern är det inte första gången han regisserar verk av Ingmar Bergman. 2011 satte han upp ”Persona” på Stockholms stadsteater och i höst har hans uppsättning av ”Sjunde inseglet” premiär på Uppsala stadsteater.

Det skiljer 350 år mellan Bergman och Shakespeare, men likheterna är oväntat stora. Årets Romateater bjuder på kraftfulla skådespelarpersonligheter, komplicerade förvecklingar, intriger och en hel del kärlek. Föreställningen handlar om att mista det man har, och vilken roll man förväntas ha.

– Bergman har skrivit en fin text om kärlekstörst. I den kampen blir vi väldigt mänskliga och komiska, säger Hugo Hansén.

När skymningen i kväll sänker sig över ruinen gör Rachel Mohlin sin debut i Roma. Förutom att ha spelat in ”Kvarteret Skatan” och ”LasseMajas detektivbyrå” på Gotland är hennes erfarenhet av ön att hon tidigare har imiterat Babben Larsson på scen.

– Jag får väl kalla mig Raukel Mohlin nu, säger hon skrattande med en förbluffande gotländsk accent.

Hon ser fram emot att få göra komedi av den Bergmanska smärtan, och att få tillbringa en sommar med Hörsne som adress.

– På kort tid har jag blivit uppslukad av ljuset, stillheten och det drömska, säger Rachel Mohlin.

Skådespelarkollegan Lia Boysen, under 30 års tid känd från mängder av filmer och tv-serier, håller med. ”Sommarnattens leende” är hennes älsklingsfilm som hon föll handlöst för redan som tioåring.

– Det här är paradiset och jag är så lycklig, säger hon om att i sommar få byta lägenheten mitt på Drottninggatan mot lugnet i ett hus i Endre.

Att som första gotlänning svara för regin gör att Hugo Hansén känner extra stor press på sig, men aningen nervös ser han fram emot premiären. Föreställningen spelas sedan fram till den 18 augusti.

– Den visar att det finns hopp och den lämnar publiken i en varm ton om hur det är att vara människa, säger han.

Fakta

Skådespelare: Lia Boysen, Rachel Mohlin, Peter Eggers, Steve Kratz, Andreas Rothlin Svensson, Alexandra Drotz Ruhn, Joel Ödmann, Natalie Sundelin, Niklas Nordborg, Channa Ekborg, Vide Bergström, Albin Carlsson, Nils Stenhammar, Olof Axel Sundberg.

Regi: Hugo Hansén.

Dramatisering: Nina Pontén.

Scenografi/Kostym: Marcus Olsson.

Mask: Angelica Ekeberg.

Tonsättare: Jakob Norin.

Källa: Romateatern

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!